Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Perulaisesta eläintarhasta takavarikoitu, toisesta silmästään sokeutunut leijoja valmiina paluuseen lajin kotimantereelle Afrikkaan. Kuva Animal Defence International.

Perulaisesta eläintarhasta takavarikoitu, toisesta silmästään sokeutunut leijona valmiina paluuseen lajin kotimantereelle Afrikkaan. Kuva Animal Defenders International.

Poikkeuksellisen laajassa kaltoin kohdeltujen villieläinten yllätystakavarikossa eteläamerikkalaisista sirkuksista ja eläintarhoista otettiin haltuun 33 leijonaa, joille taataan uusi elämä Afrikassa. Perusta ja Kolumbiasta takavarikoidut leijonat lennätettiin rahtikoneella 29.4.2016 Etelä-Afrikkaan. Leijonien haltuunoton järjestelyistä sekä lentokuljetusten organisoinnista vastasi Animal Defenders International -eläinsuojelujärjestö. Yllätystakavarikkoa oli edeltänyt kaksi vuotta kestänyt eläinten oikeuksia sekä tarhojen ja sirkusten elinoloja kartoittanut lainopillinen selvitys. Tilauslennolle haettiin 9 leijonaa Kolumbian kaupungista Bogotasta ja ennen lentoa Etelä-Afrikkaan mukaan haettiin 24 perulaisista sirkuksista ja tarhoista takavarikoitua leijonaa.

Monet sirkus- ja tarhaleijonat elivät epäinhimillisissä olosuhteissa, ja monilta pedoilta oli muun muassa poistettu kaikki hampaat.

Leijonat lennätettiin Johannesburgiin, ja täältä suurten kissojen paluu kotimantereelleen jatkuu maakuljetuksena Limpopon maakunnassa sijaitsevalle Emoya Big Cat Sanctuary -suojelualueelle, jossa kissapedoille on taattu laajat, luonnonmukaiset elinalueet (The Guardian, 27.4.2016; http://www.theguardian.com/world/2016/apr/27/largest-ever-lion-airlift-flies-33-big-cats-back-to-africa

Villieläinten viihdekäyttö esimerkiksi sirkuksissa kiellettiin lailla Perussa vuonna 2011 ja Kolumbiassa vuonna 2013.

 

Mainokset