Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Kansallisnisäkästä ehdotetaan valkopäämerikotkan rinnalle liittovaltion symboliksi

Preerian hallitsija biisoni on ehdolla kansalliseksi symboliksi. Kuva: coniferousforest.com.

Preerian hallitsija biisoni on ehdolla kansalliseksi symboliksi. Kuva: coniferousforest.com.

Majesteettiisen komea valkopäämerikotka (Haliaeetus leucocephalus) tunnetaan Yhdysvaltain vaakuna- ja kansallislintuna (jonka symboliasema vahvistettiin jo vuonna 1782), ja pian tämä symboli saanee rinnalleen nisäkäskumppanin. Liittovaltion kongressi on päättänyt ehdottaa biisonia (Bison bison) Yhdysvaltain kansalliseksi symboliksi, valkopäämerikotkan rinnalle.

Kongressin alempi kamari edustajainhuone päätti perusteellisen keskustelun jälkeen 26.4.2016 ehdottaa biisonin nimittämistä liittovaltion viralliseksi kansallisnisäkkääksi. Ylempi kamari senaatti ehdotti nimitystä jo joulukuussa 2015 ja vahvistanee aikaisemman ehdotuksensa mitä pikimmiten. Lopullisen vahvistuksen biisonin kansalliseläinstatus saa, jos/kun presidentti vahvistaa kongressin molempien kamarien ja molempien pääpuolueiden kannattaman National Bison Legacy Act -lakiesityksen.

Biisoni on ollut erityisen luonteenomainen mantereen keskiosien laajoilla preerioilla, mutta 1800-luvun lopulla laji metsästettiin sukupuuton partaalle. Ennen eurooppalaisten tuloa Pohjois-Amerikan mantereella on ollut arviolta ainakin 50 miljoonaa biisonia, ja alhaisimmillaan lajin kanta oli 1870-luvulla vain hieman 300–500 yksilön vahvuinen. Tätä nykyä biisonikanta on noin puolen miljoonan yksilön vahvuinen, ja puhvelinakin (Buffalo) tunnettavaa suurta nisäkästä tavataan kaikissa 50 manner-osavaltiossa.

Aktiivisen suojelu- ja valistustyön ansiosta biisonikanta on vahvistunut, ja tätä nykyä tasankojen hallitsijan kantaa joudutaan jo ajoittain harventamaan ylilaidunnuksen estämiseksi. Kongressin käsittelyyn biisonin kansallisen symbolin aseman myöntämien tuli viiden vuoden valmistelun jälkeen. Aloitteen kunnianosoituksen ja kansalliseläimen aseman myöntämisestä ovat tehneet luontojärjestöjen lisäksi Amerikan alkuperäisväestön ryhmien edustajat.

Jo ennen laajamittaista ja etenkin rautatien rakentamisen jälkeen voimistunutta  metsästystä biisoni oli joutunut kestämään ankaria luontaisia koettelemuksia. Laji on Pohjois-Amerikan alkuperäistä eläimistöä, joka on ollut mantereella jo yli 10 000 vuotta sitten. Näin biisoni on joutunut kestämään viimeisimmän jääkauden aikaiset ankarat olot, joissa esimerkiksi pohjoisamerikkalaiset mammutit kuolivat sukupuuttoon.

Luonnonvaraisen kannan lisäksi biisonista on tullut myös karjataloudessa kasvatettava lihantuottaja, jossa roolissa laji ei tietysti ole erityisen hohdokas vaakunasymboli valkopäämerikotkan tapaan (Popular Science, 25.4.2016).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Yellowstonen kansallispuisto aloitti biisonikannan harventamisen. Tiedebasaari 23.1.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/01/23

Mainokset