Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Noin 300 miljoonaa intialaista vailla yhteyttä kiinteään sähköverkkoon

Peräti 300 vuosittaista aurinkopäivää tarjoavat ihanteelliset mahdollisuudet intialaiselle aurinkosähkön tuotannolle. Ja tätä kapasiteettia hyödynnetään jo mittavasti. Charanka Solar Park Gujaratin osavaltiossa on nimellisteholtaan lähes 600 megawatin laitos. Kuva: CleanTechnica.com.

Peräti 300 vuosittaista aurinkopäivää tarjoavat ihanteelliset mahdollisuudet intialaiselle aurinkosähkön tuotannolle. Ja tätä kapasiteettia hyödynnetään jo mittavasti. Charanka Solar Park Gujaratin osavaltiossa on nimellisteholtaan lähes 600 megawatin laitos. Kuva: CleanTechnica.com.

Ehtymättömän ja ekologisesti kestävän aurinkoenergian tuotanto on maailmalla voimakkaassa myötätuulessa, ja keräinyksiköiden tehon parantuessa sekä laitevalmistuksen lisääntyessä myös aurinkosähkön tuotantokustannukset alenevat erittäin nopeasti. Lupaavana todisteena myönteisestä kehityksestä on tuore intialaislaskelma, jonka mukaan yli 1.3 miljardin asukkaan jättivaltiossa tuotetaan sähköä aurinkopaneeleilla jo halvemmalla kuin perinteisissä kivihiilen polttoon perustuvissa voimalaitoksissa.

Intian kunnianhimoisena tavoitteena on lisätä aurinkosähkön tuotantokapasiteetti 100 gigawattiin eli 20-kertaiseksi nykytasolta vuoteen 2022 mennessä. Kiihtyvään tahtiin rakennetut ja käyttöön otetut aurinkovoimalat ovat jo pudottaneet tuotantokustannuksia merkittävästi. Intian energiaministeri Piyush Goyalin mukaan vuonna 2016 saavutettiin huomattava merkkipaalu, kun aurinkosähkön hinta putosi ensimmäisen kerran kivihiilellä tuotetun sähkön tasolle – ja jopa hieman halvemmaksikin. Kaupallisten aurinkovoimaloiden tuottaman sähkön hinta on alentunut jo tasolle 4.34 rupiaa kilowattitunnilta, mikä vastaa meikäläisessä rahassa noin 3.3 eurosenttiä/kwh (muunnettu 29.4.2016 valuuttakurssin mukaan). Saman aikaan tavanomaisen kivihiilivoimalan tuottaman sähkön tuotantokustannukset olivat 3–5 rupiaa kilowattitunnilta (eli 2.3–3.8 eurosenttiä/kwh).

Kivihiilen korvaaminen olisi elintärkeää myös terveydelle

Ilmansuojeluvaatimuksien yhä kiristyessä Pariisin ilmastosopimuksen (joulukuussa 2015, ja Intia allekirjoitti asiakirjan huhtikuussa 2016 yhtenä 175 valtiosta) ja aurinkopaneelien tehon noustessa ja hintojen alentuessa aurinkosähkön kilpailuetu paranee jatkuvasti. Intialaisarvion mukaan vuoteen 2022 mennessä aurinkosähkön tuotantokustannukset ovat yleisesti jo 10 prosenttia alhaisemmat kuin kivihiilivoimalilla tuotetulla energialla.

Hinnan ja saantivarmuuden lisäksi aurinkosähkön lisääntyvä tuotanto – ainakin jos tämä tapahtuu kivihiiltä korvaamaan – on koko Intialle siunaukseksi. Tätä nykyä Intia tuottaa sähköstään noin 60 prosenttia kivihiilellä – ja vieläpä hiilellä, jonka laatu on heikko, ja siten polton aiheuttamat päästöt ovat keskimääräistä suuremmat. Siten ei olekaan ihme, että Maailman terveysjärjestön (WHO) ilmanlaatutilastojen mukaan maailman 20 saastuneimmasta kaupungista peräti 13 sijaitsee Intiassa.

300 aurinkoista päivää vuodessa

Aurinkosähkön tarjoamat mahdollisuudet ovat erityisen lupaavat Intiassa, jossa vanha energia-infrastruktuuri on heikko ja epäluotettava ja jossa jokseenkin kaikissa kaupungeissa on tavan takaa sähkökatkoksia. Puhumattakaan laajoista maaseutualueista, joilla noin neljäsosa intialaisista eli noin 300 miljoonaa ihmistä elää yhä ilman pysyvää sähköntarjontaa. Aggregaateilla tuottava sähkö on kallista, ja laitteiden aiheuttamat saastepäästöt vaarantavat kansalaisten terveyttä.

Intialla on erinomaiset fyysiset edellytykset aurinkoenergian hyödyntämiseen. Troppinen maa saa nauttia keskimäärin noin 300 aurinkoisesta päivästä vuodessa. Tätä kapasiteettia intialaiset osaavat myös hyödyntää. Valmistumassa on maailman ylivoimaisesti suurin aurinkovoimala: Madhya Pradeshin osavaltioon on nousemassa kokonaisteholtaan 750 megawatin aurinkovoimala. Tätä nykyä toiminnassa on muun muassa Gujaratin osavaltiossa sijaitseva Charanka Solar Park -aurinkopuisto, jonka paneelien nimellistehoon lähes 600 megawattia (ScienceAlert, 20.4.2016; http://www.sciencealert.com/india-says-the-cost-of-solar-power-is-now-cheaper-than-coal

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Intian uuden hallituksen lupaus: Aurinkoenergialla sähköt jokaiseen kotiin viidessä vuodessa. Tiedebasaari 26.5.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/05/26

Mainokset