Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Kävelykatukampanjalla taisteluun ilmansaasteita vastaan

Punainen liikennevalo on tulee pariisilaisautoilijoille tutuksi, kun Avenue des Champs-Élysées muuttuu kävelykaduksi kerran kuukaudessa. Kuva: Kai Aulio.

Punainen liikennevalo on tulee pariisilaisautoilijoille tutuksi, kun Avenue des Champs-Élysées muuttuu kävelykaduksi kerran kuukaudessa. Kuva: Kai Aulio.

Pariisin pormestari Anne Hidalgo on kampaillut jo vuosien ajan saadakseen Ranskan pääkaupungin saasteisuudestaan surullisen kuuluisaa ilmanlaatua parannetuksi. Pahimpien saaste-episodien aikana Pariisissa on määrätty lähes täydellisiä autolla-ajokieltoja – ainoastaan hälytysajoneuvoille sallittuja jaksoja on toteutettu useana vuotena. Uusimpana – ja pysyvänä – hankkeena pormestarin toimisto sai aikaan autolla-ajokiellon jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina Pariisin kuuluisimmalla valtaväylällä, Avenue des Champs-Élysées -bulevardilla. Ensimmäinen autoton Champs-Élysées -sunnuntai on 8.5.2016.

Yhden kuukausittaisen autottoman päivän lisäksi pormestarin ohjelmaan kuuluu yhdeksän uuden autottoman katuosuuden määrittäminen sunnuntaipäiviksi. Jo aikaisemmin tällaisia kävelykatuja ja katuosuuksia on ollut 13. Autottomien katujen lisäksi niin turistien kuin kaupunkilaistenkin viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta lisää se, että sunnuntaisin useimpiin museoihin on vapaa pääsy.

Noin kahden kilometrin mittainen, monikaistainen väylä yhdistää Riemukaaren ja Concorde-aukion, ja on yksi turistien tärkeimmistä käyntikohteista Pariisissa.

Liikennerajoitusten tarpeellisuutta tuskin kukaan kiistää. Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan pienhiukkaset ja muut ilmansaasteet aiheuttavat Ranskassa vuosittain noin 42 000 kuolemantapausta Pariisi on saasteisuuslistan kärjessä (Uutistoimisto AFP, 26.4.2016).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Pariisin keskustan autoiluun tulossa huomattavia rajoituksia. Tiedebasaari 7.12.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/12/07

Pariisin ilmanlaatu ajoittain hälyttävän heikko. Tiedebasaari 25.11.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/11/25

Mainokset