Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vesiurheilupaikoilla huolestuttavia määriä tauteja aiheuttavia bakteereja

Kaukaa vuorilta katsottuna Rio de Janeiron edustan merenlahti näyttää idyllisen kauniilta. Kuva: rio2016.com.

Kaukaa vuorilta katsottuna Rio de Janeiron edustan merenlahti näyttää idyllisen kauniilta. Kuva: rio2016.com.

Järjestyksessään 28. kesäolympialaiset järjestetään Brasilian Rio de Janeirossa 5.–21.8.2016 välisenä. Rion kisat ovat ensimmäiset olympialaiset Etelä-Amerikassa. Olympialaisten järjestämistä ovat ennakkoon varjostaneet Brasilian taloudelliset ja poliittiset vaikeudet ja sekä osanottajien ja katsojien terveyteen liittyvät pelot. Uusimana peikkona on esiin noussut zika-viruksen nopea leviäminen mantereella. Monissa maissa on jo epäilty, voiko kisoihin edes osallistua urheilijoiden terveyttä vaarantamatta. Ainakin raskaana oleville naisille on vahvoin perustein suositeltu pysymistä poissa Etelä-Amerikasta – ja niin myös olympialaisista. Jo vanhempaa perua ovat väitteet purjehdus-, soutu-, melonta- ja triathlonlajien suorituspaikkojen vesien saastuneisuudesta – ja näille varoituksille on todella vankat perusteet.

Rio de Janeiro sai kesäolympialaisten järjestämisoikeuden vakuutettuaan Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) edustajat siitä, että tiedossa olleet puutteet jätevesien puhdistuksessa ja muussa vesiensuojelussa hoidetaan kuntoon ennen kisatapahtumia. Vielä viime hetkiin saakka järjestäjät ovat vakuuttaneet, että ainakin 80 prosenttia kisapaikkojen merenlahteen laskevista pintavesistä puhdistetaan asianmukaisesti. Lupaus ei täyty lähellekään, ja jo useana vuotena kisavesillä on ollut mittavia kalakuolemia, ja monien vesiurheililajien harrastajien harjoittelu kisapaikoilla on johtanut sairastumisiin.

Vedenpinnan tasolla ja vedessä totuus Rion vesiurheilupaikkojen hygienisestä tilasta osoittautuu murheelliseksi, mitä todistavat viime vuosina havaitut laajat kalakuolemat. Kuva: Reuters.

Vedenpinnan tasolla ja vedessä totuus Rion vesiurheilupaikkojen hygienisestä tilasta osoittautuu murheelliseksi, mitä todistavat viime vuosina havaitut laajat kalakuolemat. Kuva: Reuters.

Huoli nousi yleiseen tietoisuuteen vuonna 2014, kun tutkijat julkistivat vesianalyysien tuloksia, jotka osoittivat Rion edustan Guanabaran lahden – vesiurheilulajien suorituspaikalla – olevan runsaasti niin kutsuttuja superbakteereita eli mikrobeja, joihin eivät tehokkaimmatkaan antibiootit tehoa. Kisavesissä tavattiin mikrobeja, joille altistuminen voi johtaa ainakin suolisto. virtsatie- ja hengitystiesairauksiin.

Vain noin sata päivää ennen olympialaisten alkua Kansainvälinen olympiakomitean presidentti Thomas Bach vakuutti, että kisoihin osallistuminen on turvallista – ilmeisestä vesien saastumisongelmasta huolimatta. ”Kaupunki, valtio ja kisajärjestäjät ovat nähneet paljon vaivaa, ja nyt näemme, että 60 prosenttia pintavesistä ovat puhtaita. Ilman olympialaisia tuo puhtaiden vesien osuus olisi nolla”, totesi Bach (Uutistoimisto Reuters, 20.4.2016). Kehitystä on varmasti tapahtunut, mutta vesien turvallisuudesta voi olla myös eri mieltä.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Massiivinen kalakuolema (jälleen) Rion olympiavesillä. Tiedebasaari 15.1.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/01/15

Tonneittain kuollutta kalaa Rion olympiavesillä. Tiedebasaari 17.4.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/04/17

Mainokset