Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Fesssenheimin kahden ydinreaktorin sähköntuotanto loppuu vuonna 2018. Kuva: PowerEngineering.com.

Fesssenheimin kahden ydinreaktorin sähköntuotanto loppuu vuonna 2018. Kuva: PowerEngineering.com.

Maailman ydinvoimavaltaisin valtio Ranska aikoo olla edelläkävijä myös käyttöikänsä päähän tulleiden ydinvoimaloiden uusiokäytössä. Maan vanhin käytössä oleva ydinvoimala Fessenheim ajetaan alas ja toiminta lopetetaan suunnitelman mukaan vuonna 2018. Ydinreaktorien poistamisen jälkeen laitosrakennukselle aiotaan löytää hyödyllinen tulevaisuuden käyttötarkoitus. Mahdollisuuksina on esitetty museotyylin näyttelyä esimerkkinä muun maailman ydinvoimaloiden purkajille urakoihin, joita alkaa tulla kiihtyvään tahtiin lähivuosina eri puolilla maailmaa. Toisena varteenotettavana vaihtoehtona maan ympäristöministeri Segolene Royale kertoi suunnitelmista laitoksen saneeraamista autotehtaan tiloiksi – tarkemmin sanottuna sähköautojen tai uuden sukupolven akkujen tuotantotiloiksi.

Varmaa joka tapauksessa on, että Fessenheimin toiminta ydinsähkön tuottajana on lopuillaan. Voimalan kohtalosta on neuvoteltu yhteistyössä Ranskan ja Saksan asiantuntijoiden kesken. Fessenheim sijaitsee lähellä maiden rajaa Koillis-Ranskassa.

Vuonna 1977 sähköntuotannon aloittaneessa Fessenhemissa on kaksi teholtaan 900 megawatin reaktoria.

Ranska on ylivoimaisesti maailman ydinvoimavaltaisin valtio, jonka käyttämästä sähköstä jopa 75 prosenttia tuotetaan ydinvoimaloissa. Saksa puolestaan on poliittisesti sitovin päätöksin päättänyt luopua kokonaan ydinvoimaloistaan lähivuosikymmeninä (Machinery Market, 23.4.2016; http://www.machinery-market.co.uk/news/13651/Plans-to-turn-nuclear-plant-into-car-factory

Mainokset