Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Kiinalainen lukee keskimäärin kahdeksan kirjaa vuodessa. Kuva: Gil Hizi, ministryoftofu.com.

Kiinalainen lukee keskimäärin kahdeksan kirjaa vuodessa. Kuva: Gil Hizi, ministryoftofu.com.

YK:n Kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestön (UNESCO) vuonna 1995 vahvistaman Kansainvälisen kirjan ja tekijänoikeuksien päivän (23. huhtikuuta) alla Kiinan Lehdistö- ja julkaisuakatemia julkisti uusimman kansallisen kyselytutkimuksen tuloksen, jonka mukaan neljä viidesosaa jättivaltion kansalaisista harrastaa aktiivisesti kirjojen lukemista.

Alallaan jo 13. kerran järjestetyssä kyselyssä haastateltiin yli 45 000 kiinalaista 81 kaupungissa kaikkiaan 29 eri maakunnassa tai maantieteellisellä alueella eri puolilla Kiinaa. Vuonna 2015 kiinalaisista 80 prosenttia ilmoitti lukevansa säännöllisesti – ja ainakin meikäläisittäin ajatellen yllättävän paljon. Keskimäärin kiinalaiset lukivat vuoden aikaan kahdeksan kirjaa. Aktiivisen lukuharrastuksen ylläpitäjänä ja edistäjänä on myös moderni tekniikka, sillä vuoden aikana luetuista teoksista keskimäärin kolme kirjaa olivat digitaalisia e-kirjoja. Suosituimpia teoksia olivat historialliset ja romanttiset romaanit, fantasiakirjallisuus sekä historiaa käsittelevät kirjat (China.org.cn, 22.4.2016)

Kansainvälinen Kirjan ja tekijänoikeuksien päivä (23.4.) on YK-teemapäivä, joka on kolmen maailmankulun kirjailijan kuolinpäivä. Vuosi 2016 on erityinen juhlavuosi, sillä 23.4.2016 tulee kuluneeksi tasan 400 vuotta englantilaisen näytelmäkirjailija William Shakespearen, espanjalaisen, Don Quiote -klassikostaan tunnetun Cervantesin (koko nimi Miguel de Cervantes Saavedra) sekä perulais-espanjalaisen historioitsija-kirjailijan Inca Garcilaso de la Vegan kuolemasta. 23.4. -päivämäärällä syntyi islantilainen kirjailija Haldor K. Laxness (vuonna 1902).

Mainokset