Avainsanat

, , , , , , , ,

Aurinkopaneelit ovat tuttu näky jo nykyisinkin San Franciscon katoilla, mutta jatkossa uusiutuvan energian hyödyntäminen lisääntyy huomattavasti. Rittenburg Home -rakennus, San Francisco. Kuva: luminalt.com.

Aurinkopaneelit ovat tuttu näky jo nykyisinkin San Franciscon katoilla, mutta jatkossa uusiutuvan energian hyödyntäminen lisääntyy huomattavasti. Rittenburg Home -rakennus, San Francisco. Kuva: luminalt.com.

Ehtymättömän aurinkoenergian mahdollisuuksiin uskotaan yhä vankemmin. Konkreettisena esimerkkinä on Yhdysvaltain viidenneksi suurin kaupunki, Kalifornian San Francisco, jossa vast’edes jokaiseen uuteen asuin-ja liikerakennukseen on asennettava aurinkopaneeleita. Jo aikaisemmin voimaan astuneen lain mukaan Kaliforniassa kaikissa pienissä ja keskisuurissa (korkeintaan 10-kerroksisissa) rakennuksissa vähintään 15 prosenttia kattopinta-alasta on jätettävä ”aurinkovalmiiksi”, eli vapaaksi rakenteista ja talon aiheuttamasta varjostuksesta tulevien aurinkoenergiaratkaisujen tarpeisiin. Uusilla, 19.4.2016 San Franciscon kaupunkisuunnittelussa tärkeän elimen (board of supervisors) yksimielisellä päätöksellä nämä tilavaraukset muutetaan ehdottomiksi vaatimuksiksi aurinkopaneelien asentamisessa. San Franciscon ydinkaupungissa on noin miljoona asukasta, mutta cityn metropolialueen väkiluku on noin yhdeksän miljoonaa.

Vastaavat uusien rakennusten aurinkopaneelimääräykset on saatettu jo aikaisemmin voimaan kahdessa pienessä kalifornialaiskaupungissa, Lancasterissa ja Sebastopolissa.

San Franciscon jo aikaisemmin huomattavaan aurinkosähkön tuotantokapasiteettiin saadaan merkittävää lisäystä uusien vaatimusten myötä. Jo käynnistettyihin ja/tai päätettyihin rakennuskohteisiin asennetaan uuden normin mukaisesti noin 50 000 aurinkopaneelia. Näiden tuottamalla sähköllä voidaan korvata fossiilisten polttoaineiden käyttöä niin paljon, että aurinkosähkön ansiosta ilmakehään johdettava hiilidioksidikuormitus vähenee vuosittain noin 24 miljoonalla tonnilla. Päästövähennyksen vaikutus on yhtä suuri kuin 5 000 auton poistamisella liikenteestä joka vuosi.

Liittovaltion energiaministeriön laskelman mukaan rakennusten katoille asennettavilla aurinkopaneeleilla olisi mahdollista tuottaa jopa 40 prosenttia Yhdysvaltain sähköntarpeesta.

ScienceAlert, 21.4.2014; http://www.sciencealert.com/san-francisco-unanimously-votes-all-new-buildings-must-install-solar-panels

Mainokset