Avainsanat

, , , , , , , ,

Kosteikkoja yli 5 % maa-alasta

Tibetin ylänköalueilla on runsaasti biologisesti monimuotoisia kosteikkoja. KUva: chinatibettrain.com.

Tiibetin ylänköalueilla on runsaasti biologisesti monimuotoisia kosteikkoja. Kuva: chinatibettrain.com.

Kiinan maakuntiin kuuluvalla Tiibetin autonomisella alueella on poikkeuksellisen paljon arvokkaiksi luontokohteiksi luokiteltuja kosteikkoja, joiden suojelun turvaamiseksi alueen maanomistajille sekä viljelijöille ja paimentolaisille on varattu merkittävä taloudellinen korvaus elinkeinon harjoittamiselle aiheutetuista rajoituksista. Kolmen vuoden aikana (2016–2019) Tiibetin kosteikkojen suojeluun investoidaan vähintään 48 miljoonaa yuania (noin 6.6 miljoonaa euroa). Taloudellisen tuen avulla paikallisten toimijoiden toivotaan lisäävän yhteistyötä viranomaisten ja luontoasiantuntijoiden kanssa arvokkaimpien kohteiden löytämisessä ja niiden suojelustatuksen vahvistamisessa.

Tiibet on kosteikkojen yleisyydessä Kiinan toiseksi rikkain maakunta, jossa on näitä biologisesti erittäin arvokkaita alueita runsaat 6.3 miljoonaa hehtaaria, mikä vastaa 5.3 prosenttia autonomisen alueen maapinta-alasta.

Luonnonsuojelun tukiin on satsattu alueella viimeisten vuosien kuluessa runsaskätisesti. Kiinan 12. viisivuotis-suunnitelmakauden (2011–2015) aikana Tiibetissä käytettiin yhteensä 7.1 miljardia yuania (runsaat 970 miljoonaa euroa) kaikkiaan 10 ekologisin perustein määriteltyihin hankkeisiin. Lisäksi budjettivaroista käytettiin 14.7 miljardia yuania (noin 2 miljardia euroa) kestävän kehityksen kriteerit täyttävien ekoprojektien valmisteluun ja korvauksiin. Näiden panostusten lisäksi Tiibetissä on toteutettu laajoja metsittämishankkeita (China Today, April 2016).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiina panostaa kosteikkojen suojeluun. Tiedebasaari 29.12.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/12/29

Kiinan kunnianhimoinen metsitysohjelma etenee vauhdilla. Tiedebasaari 15.12.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/12/15

Mainokset