Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Kahden harvinaisen suurpedon rauhallinen kohtaaminen puolalaisessa kansallispuistssa. Kuva: Zenek Wojtas, kuva YouTube -videosta.

Kahden harvinaisen suurpedon rauhallinen kohtaaminen puolalaisessa kansallispuistossa. Kuva: Zenek Wojtas, kuva YouTube -videosta.

Kissa ja koira suhtautuvat sananlaskun ja vertausten mukaan toisiinsa epäluuloisesti ja aggressiivisesti, mutta kyllä nämä biologisilta taustoiltaan villieläinlajit voivat elää samassa kodissa ja oppia myös leikkimään keskenään. Harvinaisempaa sen sijaan on, että kissan ja koiran villit sukulaiset ilves (Lynx lynx)  ja susi (Canis lupus) kohtaavat luonnossa ja käyttäytyvät rauhallisesti ja ulkopuolisen silmin jopa leikkisästi. Ja vielä harvinaisempaa on, että ihminen pääsisi tuollaisen kohtaamista todistamaan. Näin onnekkaasti kävi puolalaiselle biologisille ja metsänvartijalle Zenek Wojtasille, joka onnistui jopa videokuvaamaan tapahtuman.

Karpaattien vuoristossa, Maguran kansallispuiston lumisessa talvimaisemassa ilvesnaaras yhden poikasensa kanssa, kun paikalle tulee susi. Ilves käyttäytyy ensin kuten kissapedon tuleekin: Naaras käyristää selkänsä ja kääntyy lähestyvää sutta kohti tavanomaiseen lajityypilliseen puolustautumisasentoon. Mutta sudella ei ollut vihamielisiä aikeita. Wojtekin mukaan susi näytti olevan leikkisällä tuulella ulvahdellen ja haukahdellen ilvesnaarasta lähestyessään. Äiti-ilves ei kuitenkaan ollut valmis mihinkään kisailuun vaan kääntyi ja ajoi vieraan koiraeläimen luikkiman häntä koipien välissä tiehensä. Wojtekin videon julkisti YouTubessa ympäristöjärjestö WWF. (When a Wolf Meets a Lynx YouTube-video by Zenek Wojtas): https://www.youtube.com/watch?v=PZ0m2CuPvBc

 

Mainokset