Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Yksinäinen koiras eli kotiseudullaan 11 vuotta puolison kuoleman jälkeen

Yli 20-vuotiaaksi Englannin Järviseudulla elänyt maakotkakoiras saattaa olla lajinsa viimeinen edustaja – ainakin toistaiseksi – Englannissa. Kuva: Hark Hablin, Royal Society for the Protection of Birds.

Yli 20-vuotiaaksi Englannin Järviseudulla elänyt maakotkakoiras saattaa olla lajinsa viimeinen edustaja – ainakin toistaiseksi – Englannissa. Kuva: Hark Hablin, Royal Society for the Protection of Birds.

Maakotka (Aquila chrysaetos) on hyvin harvinainen Brittein saarilla – ainoastaan Skotlannissa on harvalukuinen pysyvä petolintujen kanta. Tosin Englannin puolellakin on asustanut maakotkia – ja usean vuoden ajan vain yksi maakotka, jonka tarina näyttää olevan lopussa. Englannin Järviseudulla elänyt vanha koiras on asuttanut vakiopaikkaa vuosia lyhyitä talvisesonkeja lukuunottamatta. Joka kevät koiras on kuitenkin palannut ja aloittanut puolisoa houkuttelevat lentonäytökset sekä pesänrakennuspuuhat. Mutta toiveet vuonna 2004 kuolleen puolison seuraajasta ovat olleet turhia. Ja keväällä 2016 koiras ei enää palannut kotiseudulleen. Ensi kerran tämä koiras saapui seudulle vuonna 2001.

Koiras on palannut jokseenkin säännöllisesti elinpiirilleen Englannin Järviseudun Haweswaterissa, jossa lintua on tarkoin seurattu jo 15 vuoden ajan Kuninkaallisen Lintutieteellisen Yhdistyksen (Royal Society for the Protection of Birds; RSPB) ylläpitämän tarkkailupaikan kautta. Viimeksi kotkakoiras – lempinimeltään Eddy – nähtiin marraskuussa 2015.

Lajina maakotka kotiutui Järviseudulle 1950-luvun lopulla ensimmäisten yksilöiden levittäydyttyä pohjoisesta, noin 40 mailin eli noin 65 kilometrin päästä Skotlannin puolelta. Ensimmäisen kerran maakotkapari pesi Haweswaterissa vuonna 1969. Haweswaterin maakotkaparit saivat vuosien 1970 ja 1996 välisenä aikana yhteensä 20 lentokykyistä poikasta.

Ensimmäisenä saapunut uros kuoli vuonna 1976, ja pesivänä tämän korvasi poikkeuksellisen vanhaksi eli 32-vuotiaaksi elänyt koiras. Tämän kuoltua reviirin johtajan paikan otti ilmeisesti ainakin toistaiseksi lajinsa viimeiseksi Järviseudun kotkaksi osoittautunut koiras vuonna 2001. Reviirillä pesivä naaraskin on vaihtunut. Ensimmäisen naaraan menehdyttyä paikan otti vuonna pesän viimeiseksi jäänyt naaras vuonna 1981, ja tämä viimeinen naaras puolestaan kuoli vuonna 2004.

Viimeisin – ja jos pelko osoittautuu todeksi, myös toistaiseksi viimeinen – maakotkakoiras on/oli 19–20 vuoden ikäinen. Tämä on maakotkan normaali luonnollisen kuoleman ikä, ja siksi RSPB:n asiantuntijat pitävät koiraan epätavallista kotiinpaluun myöhästymistä merkkinä yksilön menehtymisestä. Koiraan kohtalosta syksyn 2015 jälkeen ei ole mitään tietoa (BirdWatch, 15.4.2016; http://www.birdwatch.co.uk/channel/newsitem.asp?c=11&cate=__16290

Mainokset