Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lautasilla myös uhanalaisia ja suojeltuja lajeja

Asiakkaan on mahdotonta tietää, mitä kalalajeja sushiannoksessa tarjotaan. Kuva: iclipart.com.

Asiakkaan on mahdotonta tietää, mitä kalalajeja sushiannoksessa tarjotaan. Kuva: iclipart.com.

Viime vuosina nopeasti suosiotaan lisänneet sushiravintolat myyvät kaloja, joita ei pitäisi olla lautasilla. Britanniassa kaikkiaan 31 sushiravintolan annoksia tutkineet, kolmen eri yliopiston asiantuntijat löysivät annoksista muun muassa rauhoitettuja ja jopa erittäin uhanalaisiksi luokiteltuja kaloja kuten harvinaisia tonnikalan ja ankeriaan lajeja.

Salfordin yliopiston Ympäristö- ja luonnontieteiden osaston tutkijan Sara G. Vandammen johdolla PeerJ -tiedelehdessä 31.3.2016 julkaistussa tutkimuksessa Bristolin, Exeterin ja Salfordin yliopiston tutkijat keräsivät sushiannoksista kaloja Bristolissa, Exeterissä, Lontoossa, Manchesterissa ja Newcastlessa. Asiakkaille tarjottavista sushiannoksista analysoitiin eri kalalajien DNA-näytteitä. Noin 10 prosenttia ”valkoisista kaloista” oli merkitty väärän nimen alle, ja joukosa oli pahimmillaan lain rikkomuksina käsiteltäviä virheitä.

Useimmiten sushiannosten kuvailussa käytetään vain kalasukujen tai ryhmien nimiä. Sanoista tonnikala tai ankerias valistuneinkaan asiakas ei voi tietää, mitä annoksessa todellisuudessa on. Uhanalaisten kalojen pyynti on tietysti lainvastaista, ja niin on tällaisen kalan myyntikin. Laittoman pyynnin seurauksena monet harvinaiset kalalajit on ryöstöpyydetty pahimmillaan sukupuuton partaalle.

Runsaan julkisuuden ansiosta yhä useammat asiakkaat vaativat ravintoloilta selkeitä merkintöjä kalojen alkuperästä. Tässä valistuksessa on tärkeä osa Jamie Oliverin ja Rick Steinin kaltaisilla tv-kokeilla, jotka vakuuttavat itse käyttävänsä ja kannustavat muitakin kokkeja käyttämään vain kestävällä tavalla pyydettyä kalaa. Valitettavasti arkitodellisuus on paljon toiveita karumpaa.

Muissa kala-annoksissa jopa 50–70 % lajeista on merkitty väärin

Tuoreen sushiravintoita käsittäneen Sushi barcoding in the UK: another kettle of fish –tutkimuksen (*) ohella samanlaisia – ja jopa paljon pahempia – tuloksia on saatu ”normaalien ravintoloiden” kala-annosten selvityksissä. Kestävän kalatalouden etujärjestön, Marine Stewardship Council -järjestön teettämässä selvityksessä jopa useammassa kuin joka toisessa kaupunkien keskustojen ravintoloista myytiin kalaa, jonka pyynti ei täytä kestävyyden vaatimuksia.

Ravintoloiden ja kalanmyyjien vastuulla on huolehtia oikeista merkinnöistä, sillä kuluttajalla ei ole mitään mahdollisuuksia arvioida hankkimansa kalan alkuperää tai todellista olemusta. Esimerkiksi tonnikala-nimikkeen alle sopii noin 10 eri lajia, joista jokaisella on omat elinpaikkansa, ja joiden kokonaiskantojen tai pyydettävän kannan koot vaihtelevat suuresti. YK:n Elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) selvitysten mukaan 85 prosenttia maailman merien kalakannoista ovat pyynnin kestävyyden rajamailla tai ylikalastettuja (* PeerJ, 31.3.2016; https://peerj.com/articles/1891/#aff-1

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

DNA-tutkimuksen mukaan jopa enemmistö Yhdysvaltain kaupoissa ja ravintoloissa myytävistä kaloista on merkitty väärin – aivan toisen lajin tai kannan edustajiksi. Tiedebasaari 26.8.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/08/26

Mainokset