Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Sarvikuonot liittyvät maailmalla yhä lukuisammaksi käyvään turvapaikanhakijoiden joukkoon. Kuva: iclipart.com.

Sarvikuonot liittyvät maailmalla yhä lukuisammaksi käyvään turvapaikanhakijoiden joukkoon. Kuva: iclipart.com.

Vuosi vuodelta vakavammaksi ja laajemmaksi yltyvän salametsästyksen takia uhanalaiseen asemaan joutuneet sarvikuonot kaipaavat jo muutakin kuin lain mukaisen rauhoituksen ja tehostetun riistavalvonnan suojaa. Vuosi 2015 oli salametsästyksen synkin, kun kaikkiaan yli 1 338 sarvikuonoa tapettiin Afrikassa, näistä 1 175 Etelä-Afrikan tasavallassa, sarvikuonojen ydinalueella. Nyt viranomaiset ovat todenneet tilanteen niin vakavaksi, että sarvikuonoja on siirrettävä turvapaikkaan muulle. Ja tuota turvaa toivotaan löydettävän Australiasta, johon 80 sarvikuonoa siirretään eläintarhojen ja valvottujen suojelualueiden hoitoon neljän seuraavan vuoden kuluessa.

Ensimmäiset leveähuulisarvikuonoa (Ceratotherium simum) kuljetaan New South Walesin osavaltiossa sijaitsevaan Tarpnga Western Plans Zoo -tarhaan, jossa eläimet viettävät ensin lain vaatiman karanteenajan ennen siirtoa varsinaiselle turvapaikka-alueelle. Ensimmäiset siirtosarvikuonot sijoitetaan Etelä-Australiassa sijaitsevaan Monarto Zoo -eläintarhaan vielä vuoden 2016 kuluessa.

Siirto- ja pelastusoperaatiosta vastaavan The Australian Rhino Project -organisaation mukaan jokaisen sarvikuonon siirto-operaatio maksaa 70 000 dollaria (noin 62 000 euroa). Projektin tavoitteena on luoda Australiaan pysyvä ja luonnossa lisääntyvä sarvikuonokanta, ja saarimantereella syntyneitä yksilöitä voitaisiin joskus tulevaisuudessa – kun Afrikan salametsästys on saatu kuriin – voitaisiin palauttaa lajin alkuperäsisille elinalueille (SBS News Australia, 12.4.2016; http://www.sbs.com.au/news/article/2016/04/12/80-african-rhinos-coming-australia

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Sata sarvikuonoa siirretään Etelä-Afrikasta Botswanaan turvaan salametsästykseltä. Tiedebasaari 13.2.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/02/13

Ennätysmäärä sarvikuonoja tapettiin Afrikassa vuonna 2015. Tiedebasaari 12.3.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/03/12

Mainokset