Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

"Lehmä on osa ihmisen elämisen ketjua". Arkipäivää Mumbain (Bombay) Khar Road Station -rautatieasemalla. Kuva: Kai Aulio.

”Lehmä on osa ihmisen elämisen ketjua”. Arkipäivää Mumbain (Bombay) Khar Road Station -rautatieasemalla. Kuva: Kai Aulio.

Noin 1.3 miljardin asukkaan Intiassa on yli 280 miljoonaa lehmää, jotka saavat liikkua vapaasti ja juuri kenenkään häiritsemättä myös suurimpien kaupunkien ydinkeskustoissa ja vilkkaimmilla liikenneväylillä. Lehmiä on Intiassa pidetty ikimuistoisista ajoista lähtien pyhinä eläiminä, joiden tappaminen on ehdottomasti kiellettyä. Ajoittain nälänhädästäkin kärsineen jättivaltion ”lehmäpolitiikkaa” on ulkopuolisen joskus vaikea ymmärtää, mutta märehtijöiden teurastuskiellolla on puoltajansa myös modernissa, maallisessa Intiassa. Maan itäosassa sijaitsevan Maharastran osavaltiopääministeri Devebdra Fadnavis totesi 10.4.2016 pitämässään puheessa, että lehmien teuraskiellolla on vankat tieteelliset perusteet, joissa uskonnolla ei tarvitse olla mitään osaa.

Lehmien lanta ja virtsa ovat erittäin tärkeitä lannoitteita maataloudessa, pääministeri muistutti. Yhä suuremman osan intialaisesta maatilataloudesta tuli perustua luonnonmukaiseen tuotantoon, jossa lehmien jätösten tarjoamat ravinteet ovat olennainen osa. ”Yleisesti hyväksytään, että tiikeri on tärkeä osa luonnon ravintoketjua, ja aivan vastaavasti lehmä on tärkeä osa ihmisenkin elämän ketjua”, pääministeri luonnehti. Uskonnalla ei tarvitse olla mitään osa lehmien teurastuskiellossa. Osavaltiopääministeri piti puheensa Nandura Budrak -nimisessä kylässä, jossa toimiva lehmien suoja-alue ja hoitola tarjoaa turvaa, hoivaa ja terveydenhuoltoa sairaille lehmille. Tätä nykyä paikalla on 200 lehmää, ja hoitola on tarkoitus laajentaa jopa tuhannen märehtijän hyvinvoinnista vastaavaksi tilaksi (DNAIndia, 10.4.2016; http://www.dnaindia.com/india/report-cow-slaughter-ban-has-basis-in-science-says-maharashtra-cm-devendra-fadnavis-2200591

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Intian Goan osavaltiolla on vakaa aikomus häätää vapaana kuljeksivia lehmiä kaduilta ja muilta julkisilta paikoilta. Tiedebasaari 25.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/25

Mainokset