Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Tämän talon jokainen tv-dekkarien harrastaja tuntee komisario Montalbanon kotina Sisilian Marinellassa. Todellisuudessa rakennus on bed and breakfast .-palveluja tarjova kiinteistö Punta Secca -nimisessä kylässä. Kuva: en.wikipdia.org.

Tämän talon jokainen tv-dekkarien harrastaja tuntee komisario Montalbanon kotina Sisilian Marinellassa. Todellisuudessa rakennus on bed and breakfast .-palveluja tarjova kiinteistö Punta Secca -nimisessä kylässä. Kuva: en.wikipdia.org.

Suomenkin televisiossa esitetyn ja hyvin suositun italialaisen Komisario Montalbano-poliisisarjan päähenkilö, rikosetsivä Salvo Montalbano ratkoo visaisia, usein jopa pelätyn mafian tekemiä rikoksia, mutta toisen tv-ohjelman mukaan etsivän maailmankuuluksi tullut kotitalo on rakenteiltaan laiton.

Montalbanon asuttamassa rantakiinteistössä on komeat merenrantanäkymät tarjoava kuisti, jolla etsivä usein nauttii kahvia ja ruokailee vieraidensa kanssa. Mutta valitettavasti tuo terassi taitaa todellisuudessa olla Sisilian rakennusmääräysten vastainen. Le Iene -tv-showssa on väitetty, ettei rantakiinteistöön myöhemmin rakennetulle kuistille ei ole ollut rakennuslupaa. Luvaton rakentaminen on Sisiliassa hyvin yleistä, mutta televisiosarjan myötä maailmankuuluksi ja Montalbanon suosion myötä turistikohteeksi nousseen rakennuksen kohtalo on paikallispoliitikoille – ja jopa Sisilian saaren ylimmälle johdolle – kiusallinen kysymys.

Tv-sarjan tapahtumat sijoitetaan kuvitteelliseen Vigatan kaupunkiin – Montalbanon talo on kaupungin ulkopuolella Marinellassa – mutta todellisuudessa komisarion seikkailuja kuvataan monilla paikoilla Sisiliassa. Komisario Salvo Montalbanon (jota sarjassa esittää Luca Zingaretti) kotitalona sarjassa toimiva rakennus on tosielämässä ja tv-sarjan kuvauskausien ulkopuolella bed ja breakfast -palveluja tarjoava majoitusliike Punta Secca -nimisessä kylässä. Paikallinen kaupunginjohtaja Franca Iurato on kiinteistön mahdollisesta laittomuudesta ja pahimmillaan jopa purkuvaatimuksista tuohtunut. Maailmankuuluun rakennukseen ja turistien ”pyhiinvaelluskohteeseen” ei saa missään tapauksessa kajota, oli rakennuksen papereissa puutteita tai ei. Samoilla linjoilla on Sisilian kuvernööri Rosario Crocetta, jonka mukaan rakennukseen kajoamista ei saa edes harkita – ”tuollainen toiminta olisi suorastaan laitonta”, kuvernööri on todennut.

Rakennuksen oikea omistaja vakuuttaa kuistin saaneen aikoinaan rakennusluvan, ja jos lupaa ei ehkä olekaan, sellainen hankitaan ja samalla käynnistetään menettely, jolla rakennuksesta tehdään virallinen suojelukohde (The Times, 4.4.2016).

Mainokset