Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jalkapalloilijat saavat pelissä kovia iskuja päähän kontakteissa vastapelaajan päähän, ja aivoja koettelee myös pallon osuminen suoraan päähän kovissa laukauksissa kuten vapaapotkuissa. Kuva: wordsoccertalk.com.

Jalkapalloilijat saavat pelissä kovia iskuja päähän kontakteissa vastapelaajan päähän, ja aivoja koettelee myös pallon osuminen suoraan päähän kovissa laukauksissa kuten vapaapotkuissa. Kuva: wordsoccertalk.com.

Eriasteiset loukkaantumiset ja pahimmillaan pysyvät vammat ovat arkipäivää monissa niin kutsutuissa kontaktiurheilulajeissa kuten nyrkkeilyssä, vapaaottelussa ja amerikkalaisessa (niin kutsutussa) jalkapallossa. Kansainvälisesti soccer-nimellä tunnettavaa, ”normaalia” jalkapalloilua ei välttämättä mielletä ankaran fyysiseksi kontaktilajiksi, jossa pelaajien yhteentörmäyksistä aiheutuisi vakavia loukkaantumisia. Raajojen vammat – sekä jalkaan osuneista potkuista tai nyrjähdyksistä johtuvat vammat – ovat kyllä lähes joka pelaajalle tuttuja. Mutta korkeita keskitys- ja syöttöpalloja tavoittelevien pelaajien päiden törmäykset tai vastapelaajan kyynärpään osuminen päähän voivat olla todella voimakkaita – niin voimakkaita, että iskun seurauksena voi olla tajunnan menetys ja pahimmillaan aivojen vammautuminen. Kovia pallon aiheuttamia iskuja suoraan päähän saavat myös esimerkiksi puolustusmuurissa vapaapotkua torjuvat pelaajat.

Amerikkalaisessa jalkapallossa päähän kohdistuneet iskut (päiden yhteentörmäykset) hyökkääjien ja puolustajien välillä ovat jokaisen ottelun tapahtumissa, ja näiden kontaktien aiheuttamista vammoista tunnetaan lukuisia vakavavia esimerkkejä. Soccer-jalkapalloilijoiden päävammoja ei sen sijaan ole juurikaan tutkittu, mutta syytä olisi, toteaa Englannin jalkapalloliitto (The Football Association; FA), joka esitti huhtikuun 2016 puolivälissä vaatimuksen Kansainväliselle jalkapalloliitolle (FIFA) vaatimuksen ammattilaispelaajien – etenkin vanhojen ex-pelaajien – hermostosairauksien kuten dementian yleisyydestä.

Monet dementia-käsitteen alla olevat hermoston rappeutumissairaudet ovat epäilyttävän yleisiä ex-ammattilaisilla. Sysäyksen selvityspyyntöön FA sai tiedoista, joiden mukaan kolme saarivaltakunnan suurta sankaria, vuoden 1966 maailmanmestaruuden voittaneen joukkueen pelaajaa sairastaa Alzheimerin tautia. Alzheimer-diagnoosin ovat saaneet Martin Peters, Nobby Stiles sekä Ray Wilson. FA:n johtava lääkäriasiantuntija, tohtori Ian Beasley toi julki huolen siitä, ovatko hermoston rappeutumissairaudet yleisempiä vanhoilla ammattijalkapalloilijoilla kuin saman ikäisillä miehillä keskimäärin.

Kolmen Alzheimeria sairastavan maailmanmestarin perheenjäseniä ja läheisiä haastatellut Sunday Daily Mirror –sanomalehti sai pelaajien läheisiltä lähes yhtenäisen vastauksen, että raskasta nahkajalkapalloa useita vuosia pelanneet veteraanit ovat vammautuneet pelissä saamistaan kolhuista. Mitään todisteita tai edes selvityksiä tällaisesta syy-seuraus -suhteesta ei ole – mutta tohtori Beasleyn ja FA:n mukaan mahdolliset yhteydet tulisi mitä pikimmiten selvittää.

Mahdollisista päävammoista huolestuneiden on syytä muistaa, että Peters, Stiles ja Wilson pelasivat aikaan, jolloin pelipallot olivat paljon nykyisä pelivälineitä raskaampia ja kovempia nahkapalloja.

Epäilysten ja selvityshalun taustalla on myös vuonna 2002 Englannin maajoukkueessakin pelannut hyökkääjäpelaaja Jeff Astle, jonka kuolinsyyksi todettiin monilta ammattinyrkkeilijöiltä varmistettu aivovamma. Astlen sairaskertomukseen oli merkitty varhaisvaiheen Alzheimer-tauti. Mutta vuonna 2014 Astlen aivot tutkittiin uudelleen, ja kuolinsyyksi todettiin yleensä tapaturmista aiheutuva krooninen traumaattinen enkefalopatia (Chronic Traumatic Encephalopathy; CTE), Astlella aivovamman pääteltiin johtuneen toistuvista jalkapallon pukkaamisista.

Pelaajan muistoksi perustettiin vuonna 2015 Jeff Astle -säätiö, jonka tukee vastaavista oireista kärsiviä pelaajia sekä edistää jalkapallovammojen tutkimusta ja palloiluyhteisölle tiedottamista ja koulutusta. Saman vuoden syksyllä FA sitoutui pelaajien päävammojen tutkimuksien käynnistämiseen ja tukemiseen. Esiin nostettujen tapauksien ansiosta myös FIFA on nyt tunnustanut tarpeen pelaajien päävammojen esiintymisen, syiden ja seurauksien selvittämiseen. Lontoossa jalkapallopiirien lääketieteellisessä kokouksessa liiton lääketieteellisestä toiminnasta vastaava johtava lääkäri, tohtori Jiri Dvorak korosti, ettei varmoja näyttöjä pelissä tapahtuneiden törmäysten/pallokontaktien ja pelaajien aivovammojen tai hermoston rappeutumissairauksien välillä ole, mutta aiheen tärkeyden takia ex-ammattilaispelaajien terveyden pitkäaikaiset muutokset pyritään selvittämään mahdollisimman kattavasti (BBC, 9.4.2016; http://www.bbc.com/sport/football/36005864

Amerikkalaisessa jalkapallossa kovat päähän kohdistuneet kontaktit kuuluvat pelin luonteeseen, ja CTE:n aiheuttamat pelaajien ja ex-pelaajien kuolemantapaukset ovat varsin yleisiä. Mutta ammattilaisliiga NFL:n piirissä aivovammojen esiintymistä tai yleisyyttä ei ole juuri tohdittu käsitellä, ennen kuin vuonna 2012 tutkimuksen tarve tunnustettiin ja selvitystyölle on myönnetty runsaasti voimavaroja.

Mainokset