Avainsanat

, , , , , , , , ,

250-kiloisen ja kahdeksanmetrisen ennätyspytonin vangitsemiseen tarvittiin suuri miesjoukko. Kuva: inform.kz.

250-kiloisen ja kahdeksanmetrisen ennätyspytonin vangitsemiseen tarvittiin suuri miesjoukko. Kuva: inform.kz.

Lähes kaikki mitattavissa tai arvioitavissa oleva Maan päällä myös mitataan tai arvioidaan ihmisen alituisessa ennätysnälässä. Uusimpiin ennätysten haltijoihin lukeutuu varmasti käärme, joka on mitä ilmeisimmin pitempi kuin yksikään toinen, aikaisemmin tunnettu matelija. Ennätyskäärme on verkkopyton (Python reticulatus), joka tavattiin Malesiassa, Kaakkois-Aasiassa tietyömaalta, kansainvälisenä turistikeskuksena tunnettavalla Penangin saarella.

Verkkopythonit tunnetaan isokokoisiksi, mutta tämä noin kahdeksan metrin pituinen yksilö ohittaa pituudessa Guinnesin Ennätysten kirjan ykköstilaa pitävän lajitoverinsa. Yhdysvaltain Missourissa vuonna 2011 tavattu ja edelleen elävä Medusa-nimen saanut yksilö on ”vain” 7.67-metrinen. Malesialainen yksilö on vielä virallisesti mitattava, ennen kuin uusi ennätyksen haltija pääsee virallisesti historian kirjoihin (tai ainakin Guinnesin teoksen sivuille). Yleensä verkkopytonit kasvavat 3–6 metrin pituisiksi. Painoa ennätyspytonilla – jonka vangitsemiseen paikalle hälytetyllä siviiliviranomaisten miesjoukolta kului puoli tuntia – on kunnioitettavat 250 kiloa, mikä on yli 90 kiloa enemmän kuin edellisellä ennätyskäärmeellä (158.8 kiloa).

Virallinen ennätyspyton Medusa – ja uusi todennäköinen ennätyksen haltija Guinnesin virallisen mittauksen jälkeen – eivät silti taida olla pisimpiä luonnossa tavattuja käärmeitä. Indonesiassa havaittiin – ja ammuttiin kuoliaaksi – tarinan mukaan 10-metrinen pyton, mutta tästä yksilöstä ei ole mittaustuloksia tai kuvia, joten sen koon uskottavuus jää tavanomaisten kalajuttujen tasolle (The Guardian, 11.4.2016; http://www.theguardian.com/world/2016/apr/11/worlds-largest-snake-a-python-estimated-at-8m-long-caught-in-malaysia

Mainokset