Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

USA:n Korkein oikeus hylkäsi vaatimuksen palauttaa bolsevikkivallankumouksen aikana takavarikoitu teos

Yökahvila-teoksen (Le Café de Nuit) kohtaloa ovat ratkoneet vallankumous, hallitukset, taidekauppiaat ja lopulta Yhdysvaltain Korkein oikeus. Kuva: en.wikipedia.org.

Yökahvila-teoksen (Le Café de Nuit) kohtaloa ovat ratkoneet vallankumous, hallitukset, taidekauppiaat ja lopulta Yhdysvaltain Korkein oikeus. Kuva: en.wikipedia.org.

Hollantilaisen Vincent van Goghin (1853–1890) vuonna 1888 maalaama teos Le Café de Nuit eli Yökahvila on ollut monen vuoden ajan paitsi taiteellisesti myös poliittisesti kiinnostava teos. Taulu on ollut Yalen yliopiston kokoelmissa jo yli puoli vuosisataa. Vuonna 2008 liikemies Pierre Konowaloff vaati saada teoksen haltuunsa, koska taulu on kuulunut isoisoisälleen, venäläiselle teollisuuspohatta Ivan Morozoville, joka oli ostanut teoksen vuonna 1908. Teoksen historia on vaiherikas, sillä bolsevikkihallinto takavarikoi taulun vuoden 1918 vallankumouksen aikana. Sittemmin Venäjän hallitus oli myynyt teoksen, ja vuonna 1933 taulun osti Yale-yliopiston alumni, Singer-ompelukoneyhtymän perijä Stephen Clark. Yalen yliopistolle Clark testamenttasi Yökahvilan vuonna 1960.

Taulun omistuksesta on käyty oikeutta Konowaloffin esittämän vaatimuksen jälkeen. Yalen yliopisto vastasi luovutusvaatimukseen omalla haasteellaan, ja vuonna 2015 oikeus päätti jättää taulun omistusoikeuden yliopistolle. Perusteena luovutusvaatimuksen käsittelemättä jättämiselle on Yhdysvaltain lainsäädäntö (Act of State), jonka mukaan liittovaltiolla ei ole valtaa puuttua tai muuttaa vieraan valtion oikeudellisia päätöksiä. Konowaloff valitti tästäkin päätöksestä, ja lopullisesti Yökahvila-taulun omistusoikeus ratkaistiin Yhdysvaltain Korkeimmassa oikeudessa (The Supreme Court). Päätöksen, josta ei ole enää valitusoikeutta, Korkein oikeus teki maaliskuun 2016 lopulla, ja päätöksessä alemman oikeuden päätös pysytettiin voimassa. Yökahvila on ja pysyy Yhdysvalloissa ja Yalen yliopiston omaisuutena. Konowaloff lakimiehineen tyytyy päätöksen.

Vastaava prosessi vaatimuksineen ja oikeuskäsittelyineen on käyty toisestakin Clarkin hankkimasta ja Morozovin suvulta Venäjän vallankumouksen aikaan takavarikoidusta teoksesta. Samaan aikaan van Goghin Yökahvilan kanssa Clark osti ranskalaisen taidemaalarin Paul Cézannen (1836–1906) teoksen Madame Cézanne in the Conservatory (1891), jonka teollisuusjohtaja testamenttasi New Yorkin The Metropolitan Museum of Art -taidemuseolle vuonna 1960. Tämänkin teoksen omistusoikeuskiistat oikeus ratkaisi museon hyväksi.

Le Cafe de Nuit, jonka markkina-arvoksi arvioidaan 200 miljoonaa dollaria, on esillä Yalen yliopiston taidegallerian eurooppalaisen taiteen osastolla (The Art Newspaper, 29.3.2016

Mainokset