Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Deepwater Horizon -öljynporauslautan räjähdysmäinen tulipalo Meksikonlahdella huhtikuussa 2010 aiheutti Pohjois-Amerikan kaikkien aikojen suurimman ympäristövahingon. Kuva: National Oceanic and Atmospheric Administration; NOAA; noaanews.com

Deepwater Horizon -öljynporauslautan räjähdysmäinen tulipalo Meksikonlahdella huhtikuussa 2010 aiheutti Pohjois-Amerikan kaikkien aikojen suurimman ympäristövahingon. Kuva: National Oceanic and Atmospheric Administration; NOAA; noaanews.com

Yhdysvaltain rannikon tuntumassa Meksikonlahdella 20.4.2010 sattunut, kansainvälisen energiajätti BP:n omistaman Deepwater Horizon -öljynporauslautan tuhoutuminen aiheutti ympäristökatastrofin, jota on luonnehdittu Pohjois-Amerikan kaikkien aikojen pahimmaksi. Räjähdysmäisessä palossa kuoli 11 ihmistä, ja merenalaisen öljylähteen hallitsematon purkautuminen meriveteen aiheutti laajaa uhoa viiden Yhdysvaltain osavaltion rannoilla, ja lisäksi alueen kalastajat sekä katkarapujen pyytäjät ja -kasvattajat kärsivät mittaamattomia menetyksiä tai joutuivat jopa luopuman kokonaan elinkeinostaan. Turman oikeudellinen prosessi on kestänyt yli puoli vuosikymmentä, jo useita tuomioita mittavine korvauksineen on langettu. Mutta lopullisen ratkaisun nuiji pöytään Louisianan osavaltiotuomari Carl Barbier vasta huhtikuun 2016 alussa. Tässä ratkaisussa, jonka BP hyväksyy, onnettomuuden aiheuttajaksi katsottu yhtiö määrättiin maksamaan korvauksia kaikkiaan 20 miljardia dollaria (noin 23 miljardia euroa).

20 miljardin korvaukset BP joutuu maksamaan vuosien 2017 ja 2031 välillä. Summasta 5.5 miljardia dollaria koostuu siviilioikeuden määräämistä sakoista ja 7.1 miljardia dollaria on korvausta luonnonvaroille aiheutetuista vahingoista. Deepwater Horizon -jutussa on ollut lukuisia oikeuskäsittelyjä ja ratkaisuja (muun muassa ensimmäiset BP:lle määrätyt korvukset olivat vain nelisen miljardia dollaria). Öljyvahinkojen ja muun muassa kalastuselinkeinon harjoittajien kokemien menetysten tarkemmissa arvioinneissa käsitys onnettomuuden kulusta on tarkentunut.

Aikaisemmissa päätöksissä BP:n syyllisyyttä öljynporauslautan tuhonneeseen, merenalaisen metaanikuplan räjähdysmäiseen paloon ei ole täysin sitovasti osoitettu. Lopullisessa päätöksessä tuomari Barbier kuitenkin korosti porauslautan omistajan täyttä vastuuta, sillä BP:n katsottiin toimineen onnettomuuden aikana ja varsinkin öljyvuodon tukahduttamisessa ja jälkihoidossa virheellisesti ja jopa piittaamattomasti (ChemistryWorld, 6.4.2016; http://www.rsc.org/chemistryworld/2016/04/bp-deepwater-gulf-mexico-oil-spill-settlement

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Öljyjätti BP miljardikorvauksiin Meksikonlahden turmasta. Tiedebasaari 8.12.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/12/08.

Brasilian kaivosturmassa yrittäjän maksettavaksi miljardikorvaukset. Tiedebasaari 11.3.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/03/11.

Mainokset