Avainsanat

, , , , , , , , ,

Maailman uhanalaisimman kissapedon elinalue levittäytyy Espanjasta Portugaliin

Iberianilves menestyy aikaisempaa laajemmalla alueella, mutta valitettavasti kissapedon tärkeimmän saaliseläimen kanin kannat ovat huolestuttavasti romahtaneet. Kuva: iberianature.com.

Iberianilves menestyy aikaisempaa laajemmalla alueella, mutta valitettavasti kissapedon tärkeimmän saaliseläimen kanin kannat ovat huolestuttavasti romahtaneet. Kuva: iberianature.com.

Pääosin Espanjan eteläisellä Andalusian itsehallintoalueella tavattava iberianilves (Lynx pardinus) on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi, ja vuonna 2002 lajin todettiin olevan koko maailman uhanalaisin kissapeto. Tehostuneen suojelun ja valistuksen ansiosta ilveksen kanta on lähtenyt vahvistumaan, ja uusimmassa, 4.4.2016 julkistetussa selvityksessä ilveksiä todettiin olevan 77 enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemin toteutetussa laskennassa.

Anadalusian aluehallituksen toteuttaman laskennan mukaan iberianilveksiä on nyt kaikkiaan 404 yksilöä. Vahvistumisesta huolimatta iberianilves on edelleen harvinainen, ja lajin asemaa on pidettävä uhanalaisena.

Vuoden 2015 eläinkantaa selvittäneessä kartoituksessa tavattiin 120 lisääntyvää naarasta, kaikkiaan viidellä maantieteellisellä alueella. Edelliseen, kahden vuoden takaiseen seurantaan verrattuna ilvekset ovat levittäytyneet neljälle uudelle alueelle – hyvin paljon entistä laajemmalle Espanjassa, ja uutena aluevaltauksena iberianilves tavattiin myös Portugalin puolella, Vale do Guadianan seudulla.

Ilveskannan voimistumisesta huolimatta asiantuntijat pitävät kissapedon tulevaisuutta epävarmana – sekä luontaisista että ihmisestä johtuvista syistä. Hyvin ratkaisevaa iberianilvekselle on pedon tärkeimmän saaliseläimen, kanin kohtalo. Viime vuosina Iberian niemimaan kanien määrät ovat pudonneet puoleen entisestä uudenlaisen, verenvuotokuumetta aiheuttavan viruksen takia. Ilveskannan voimistuminen ei kestäisi tällaisen suuntauksen jatkumista. Toinen uhka ilveksille on tieliikenne. Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden kuluessa ainakin 51 iberianilvestä on kuollut ajoneuvokolareissa.

Iberianilveksen suojelua koordinoidaan Anadalusian aluehallituksen johdolla, ja uhanalaisen kissapedon tulevaisuutta turvataan Euroopan unionin rahoittamassa Life + Iberlince -projektissa (Ympäristöjärjestö WWF; http://wwf.panda.org/wwf_news/?264853/Worlds%2Dmost%2Dendangered%2Dcat%2Dgrows%2Dto%2Dover%2D400%2Dindividuals

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Iberianilves palasi Madridin seudulle vuosikymmenien poissaolon jälkeen. Tiedebasaari 10.3.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/03/10

Mainokset