Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Venäläismiljardööri siirsi ex-vaimolta piiloon Picassoa, van Goghia, Monetia, Rothkoa …

Taiteen keräilijänä tunnettu Dmitri Rybolovlev ja kaksi Picassoa, jotka ovat sittemmin päätyneet oikeuskäsittelyyn aivan muussa kuin Panama-papereihin liittyvässä jutussa. Kuva: Patrick Kovarick, AFP.

Taiteen keräilijänä tunnettu Dmitri Rybolovlev ja kaksi Picassoa, jotka ovat sittemmin päätyneet oikeuskäsittelyyn aivan muussa kuin Panama-papereihin liittyvässä jutussa. Kuva: Patrick Kovarick, AFP.

Panamalaisen Mossack Fonseca -lakiasiaintoimiston salaisten tietojen vuoto julkisuuteen saattoi satoja poliittisia ja talouselämän vaikuttajia veronkierto-epäilyjen alaisiksi, ja samassa veneessä on myös venäläinen miljardööri Dmitri Rybolovlev, joka on siirtänyt bulvaanin välityksellä piiloon arvotaidetta välttääkseen näiden joutumasta mukaan avioeroprosessiin. Rybolovlevin omistamien taideteosten omaistusoikeudet on siirretty Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyn yhtiön nimiin, jotta ex-vaimo Elena ei pääsisi käsiksi arvo-omaisuuteen. Lain mukaan pariskunnan omaisuus jaetaan avioerossa tasan puolisoiden kesken.

Elena Rybolovleva haki jo vuonna 2008 avioeroa miljardöörimiehestään. Omaisuuden tasajaon esteenä ovat Dmitri Rybolovlevin toimet, joilla muun omaisuuden lisäksi taideteoksia siirrettiin vuonna 2009 Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyn Xitrans Finance Ltd -yrityksen nimissä ainakin Lontooseen ja Singaporeen. Kätkettyinä olevien arvoteoksien tekijöinä ovat ainakin Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Claude Monet, Edgar Degas, Amedeo Modigliani ja Mark Rothko. Taideteosten lisäksi piiloon on siirretty erittäin arvokkaita, Ludvid XVI -aikakauden huonekaluja.

Julkisuuteen vuodettu yli 11 miljoonan dokumenttisivun salainen aineisto päätyi ensimmäiseksi saksalaisen Süddeutsche Zeitung -sanomalehden käsiin, ja tietoja on analysoinut yli sadan kansainvälisen, Consortium of Investigative Journalists -jäsenen joukko (The Art Newspaper, 4.4.2016).

Dmitri Rybolovlev on tuttu nimi taidepiireissä – ja myös oikeussaleissa – jo aikaisemmistakin yhteyksistä. Syyskuussa 2015 paljon julkisuutta sai tapaus, jossa miljardöörin omistuksessa olleita, sittemmin väärennyksiksi epäiltyjä ja epäselvistä kaupoista surullisenkuuluisiksi tulleita Pablo Picasson akvarellimaalauksia palautettiin oikeuden päätöksellä Ranskaan. Kyseiset Picassot Rybolovlev oli ostanut sveitsiläiseltä taidevälittäjältä Yves Bouvierilta reilulla 27 miljoonalla eurolla. Laaja, Yhdysvaltoihinkin yltänyt vyyhti on paljastanut tapahtumasarjan, jossa mukana on ainakin vuonna 2001 Pariisin Pompidou-keskuksesta varastettuja Picasson töitä. Teosten omistajuudesta on kiistelemässä myös Pablo Picasson tytärpuoli Catherine Hutin-Blay, jonka mukaan teokset on varastettu yksityiskokoelmasta. Bouvier ja Rybolovlev kiistävät jyrkästi tienneensä mistään varkauksista. Jutun tutkinta on vielä kesken.

Rybolovlevin omaisuudeksi arvioidaan noin 8.5 miljardia euroa, ja Dmitrin ja Elenan suhteen päättymistä on puolestaan kutsuttu historian kalleimmaksi avioeroksi.

Mainokset