Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Merkitsemättömien koirien omistajille 500 punnan sakko

Mikrosirun asentaminen on nopea ja koiralle täysin kivuton toimenpide. Kuva: www.nenevalleynews.co.uk.

Mikrosirun asentaminen on nopea ja koiralle täysin kivuton toimenpide. Kuva: nenevalleynews.co.uk.

Jokaisella Brittein saarilla elävällä, vähintään kahdeksan viikon ikäisellä koiralla on oltava kehossaan ”henkilötiedot” sisältävä mikrosiru 6.4.2016 lähtien. Merkitsemisen ansiosta esimerkiksi viranomaiset ja/tai eläinsuojelujärjestöt tai eläinhoitolat löytävät kadonneen tai esimerkiksi kolarissa kuolleen tai hoitoon saatetun koiran omistajan. Mikrosirumerkitsemisen ansiosta myös kulkukoirien haltuunotto ja myöhemmästä kohtalosta päättäminen helpottuvat. Mikrosirujen asentamisella on myös suuri kansantaloudellinen merkitys, eikä merkitseminen juuri laihduta omistajienkaan kukkaroa. Mutta merkitsemättä jättäminen voi käydä suhteellisen kalliiksi, sillä lain voimaantulon jälkeen tavattu mikrosirumerkitsemätön koira voi tuoda omistajalleen jopa 500 punnan (noin 625 euron) sakon.

Eläinsuojelusta ja eläinten hyvinvoinnista vastaava ministeri George Eustice korosti päätöksen voimaantulosta tiedotettaessa brittien olevan koirakansaa, jonka yhteinen etu on sekä eläinten hyvinvoinnin että omistajien turvallisuuden ja mielenrauhan turvaamisessa.

Mikrosirun asentaminen on nopea ja koiralle kivuton, injektioon  perustuva toimenpide, joka maksaa parikymmentä puntaa (ja monet järjestöt tarjoavat maksuttomia sirutuksia). Kansantaloudellisesti koirien mikrosiruilla varustamisen puolestaan lasketaan tuottavan huomattavaa hyötyä. Huostaan otettujen ja omistajaa odottavien koirien lyhentyvästä hoitoajasta ja ruokkimisesta saadaan arviolta jopa 33 miljoonan punnan (41 miljoonan euron vuotuinen hyöty). Brittein saarilla otetaan vuosittain kiinni keskimäärin 102 000 karannutta tai varastettua kulkukoiraa, joiden hoito ja omistajan etsiminen ovat järjestöille ja/tai yhteiskunnalle kallista.

Britanniassa on kaikkiaan noin 8.5 miljoonaa koiraa, joista merkitsemissäädösten voimaan astuessa oli mikrosiruilla varustettu reilut 86 prosenttia, noin 7.34 miljoonaa yksilöä. Mikrosirun asennuksen yhteydessä koiran ja omistajan yhteystiedot kerätään kansalliseen rekisteriin.

Lain voimaan astuessa yli miljoona koiraa oli edelleen merkitsemättä. Jos tällainen yksilö jää viranomaisten haltuun – mitään kulkukoirajahtia ei tietysti järjestetä – poliisi antaa koiran omistajalle ohjeita ja kertoo mikrosirutuksen hyödyistä sekä kehotuksen hoitaa asianmukainen merkitseminen nopeasti. Jos mikrosirua ei asenneta kehotuksesta huolimatta, koiran omistajalle voidaan määrätä enimmillään 500 punnan (noin 625 euron) sakko (UK Department for Environment, Food & Rural Affairs, 6.4.2016; https://www.gov.uk/government/news/compulsory-dog-microchipping-comes-into-effect

Mainokset