Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Keksintöjen ja innovaatioiden painopiste siirtynyt Aasiaan

Patent, symbol. Photo credit investopedia.com.Taloudellisen kasvun ja kehityksen mittarina pidetty innovaatioiden ja keksintöjen tuottaminen on ollut perinteisesti amerikkalaisvetoista, sillä Yhdysvallat on ollut  selvästi muita edellä uusien patenttien hakijana ja myöntäjänä. Parin viime vuoden aikana tilanne on kuitenkin radikaalisti muuttunut, sillä Kiina on tätä nykyä  suurin uusien patenttien myöntäjä, ja kokonaisuudessaan uusista patenteista jo yli puolet myönnetään Aasiassa.

Uusimman vahvistetun tilaston (World Intellectual Property Indicators 2015) mukaan vuonna 2014 Kiinassa myönnettiin patentit 928 177 keksinnölle, kun Yhdysvalloissa vastaava luku oli 578 802 ja Japanissa 325 989 ja Etelä-Koreassa 210 292. Vuosittainen kasvu uusien patenttien määrässä oli sekin erittäin nopeaa Kiinassa, jossa uusia patentteja myönnettiin 12.5 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yhdysvalloissa innovaatioiden tuottaminen on tasaantunut, sillä uusien patenttien määrä oli vain 1.3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Pitkään vaikeissa talousvaikeuksissa olleessa Japanissa patenttien myöntämisessä todettiin jopa 0.7 prosentin väheneminen.

Voimassa olevien patenttien kokonaismäärässä Yhdysvallat pitää edelleen ykköspaikkaa 1.2 miljoonalla patentilla, kun Japanilla on 1.7 miljoonaa, ja viimeisten seitsemän vuoden aikana nopeasti läntistä etumatkaa kiinni kuroneella Kiinalla puolestaan on nyt noin 1.2 miljoonaa patenttia.

Uusien patenttihakemuksien määrissä painopiste on siirtynyt itään. Vuosien 2004 ja 2014 välillä Aasian osuus maailmanlaajuisista patenttihakemuksista on noussut 49 prosentista 60 prosenttiin, kun Pohjois-Amerikan osuus on vastaavasti alentunut 25.1 prosentista 22.9 prosenttiin (Talouslehti Forbes, 2.4.2016)

Mainokset