Avainsanat

, , , , , , , ,

23 046 paneelia, maksimiteho 6.3 megawattia

Kelluvan aurinkovoimalan tuottama sähkö riittäisi tyydyttämään 1 800 kotitalouden sähkönkulutuksen. Kuva: Telegraph.co.uk.

Kelluvan aurinkovoimalan tuottama sähkö riittäisi tyydyttämään 1 800 kotitalouden sähkönkulutuksen. Kuva: Telegraph.co.uk.

Aurinkoon perustuvan uusiutuvan energiantuotannon kehitys on tätä nykyä erittäin nopeaa, ja uusia innovaatioita paitsi kehitellään myös otetaan käyttöön. Hyvä esimerkki tämän päivän suuntauksesta on Lontoossa käyttöön otettu, metropolin raakavesilähteen pinnalle kellukkeiden päälle rakennettu aurinkovoimala. Queen Elizabeth II Reservoir -altaaseen on asennettu 23 046 aurinkopaneelia, joiden yhteinen maksimiteho on 6.3 megawattia. Paneelien yhteinen pinta-ala on 57 500 neliömetriä, mikä vastaa kahdeksaa täysimittaista jalkapallokenttää. Vesialtaan pinnasta aurinkopaneelit peittävät noin 10 prosenttia.

Kelluvia aurinkopaneeleita kannattamaan tarvitaan 61 000 kelluketta ja 177 ankkuria. Veteen rakennettu aurinkovoimala ei vaadi samanlaista luparuljanssia kuin vastaavan laitoksen perustaminen maalle. Hyötypuolin voimalan omistajat mainitsevat myös veden, joka huolehtii tarvittavasta jäähdytyksestä. vedessä paneelit eivät myöskään vie alaa esimerkiksi maanviljelykseltä.

Thames Water -yhtiön rakennuttama ja omistama voimala valmistui lähelle Heathrown lentokenttää Walton-on-Thamesiin kolmessa kuukaudessa, ja koko hanke maksoi noin kuusi miljoonaa puntaa eli runsaat 7.5 miljoonaa euroa. Voimalan tuottama sähkö käytetään Thames Waterin vedenpuhdistuslaitoksen voimanlähteenä (Dailymail Online, 25.3.2016

Mainokset