Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Pelkkä ihmisen tappaminen ei riitä syyksi Intian kansalliseläimen surmaamiseen

T-24 eli Ustad on mitä ilmeisimmin ihmissyöjä, mutta varmojen todisteiden puuttuessa Intian Korkein oikeus tuomitsi pedon kuolemantuomion sijasta elinkautisvankeuteen. Kuva: Indiatoday.in.

T-24 eli Ustad on mitä ilmeisimmin ihmissyöjä, mutta varmojen todisteiden puuttuessa Intian Korkein oikeus tuomitsi pedon kuolemantuomion sijasta elinkautisvankeuteen. Kuva: Indiatoday.in.

Intian kansalliseläin tiikeri (Panthera tigris) on kunnioitettu, palvottu ja myös pelätty kissapeto, joka tappaa vuosittain ihmisiä. Luonnonsuojelulailla täysin rauhoitettuja tiikereitä ei välttämättä tapeta siitäkään huolimatta, että pedon tielle sattunut ihminen joutuisi tiikerin syömäksi. Mutta poikkeusyksilöt, jotka tarkan asiantuntija-arvion mukaan ovat erikoistuneet ihmissyöjiksi, surmataan viranomaisten johdolla mahdollisimman nopeasti. Intian uusin tiikerikiista koskee maan koillisosassa, Rajahstanin osavaltiossa sijaitsevan Ranthamboren kansallispuiston vetonauloihin kuuluvaa T–24 -tiikeriä, lempinimeltään Ustad (nimi merkitsee kaakkoisaasialaisilla kielillä erityisesti kunnioitettavaa miestä). Ustadia pidetään syyllisenä alueella sattuneisiin tapauksiin, jossa pedot ovat surmanneet neljä ihmistä viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana. Varmoja todisteita syyllisyydestä ei ole. Tiikerille on pelkkien epäilysten ja aihetodisteiden perusteella vaadittu kuolemantuomiota.

Kansalliseläimen kohtalosta päätettäessä on selvitettävä tarkoin määritellyn asiantuntijakäsittelyn avulla olosuhteet, joissa tiikerin on todettu tai väitetty tappaneen ihmisen. Ratkaisevaa on, onko kuolemantapaus johtunut sattumalta tiikerin reitille joutuneesta ihmiskohtaamisesta tai tapauksista, joissa ihminen on provosoinut petoa, vai onko kyse nimenomaisesti ihmisten saalistukseen erikoistuneen tiikerin harjoittamasta saalistuksesta. Oikeudessa tuomarit totesivat, etteivät näytöt Ustadia vastaan osoita kiistattomasti, että T–24 olisi erikoistunut  ihmissyöjäksi.

Valitusten, vetoomusten ja tutkimusvaatimusten jälkeen Korkeimman oikeuden tuomarit päättivät – ihmisten henkirikoslakien pykäliä mukaillen – tuomita T–24 elinkautisvankeuteen, joka toteutetaan siirtämällä tiikeri satojen kilometrin päähän, samassa Rajahstanin osavaltiossa, Udaipurissa sijaitsevaan Sajjangarhin eläintarhaan (The Times of India, 30.3.2016

Mainokset