Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Pitkäperjantain "pääsiäispupujahti" on Uudessa-Seelannissa jo 25 kertaa järjestetty perinne, jossa on lahdattu kaikkiaan noin 300 000 haittaeläimeksi luokiteltavaa kania. Kuva: Disclose.tv.

Pitkäperjantain ”pääsiäispupujahti” on Uudessa-Seelannissa jo 25 kertaa järjestetty perinne, jossa on lahdattu kaikkiaan noin 300 000 haittaeläimeksi luokiteltavaa kania. Kuva: Disclose.tv.

Pääiäispupu on useimmille iloinen ja hellyttävä kristikunnan suurimpaan juhlaan liittyvä hahmo, mutta maapallon toisella puolella tilanne on täysin vastakkainen: Uudessa-Seelannissa pääsiäisajan traditioksi on muodostunut pitkäperjantain ”pääsiäispupujahti” – operaatio, jossa pyritään tappamaan mahdollisimman paljon saarivaltakunnan luontoon ihmisen toimesta aikoinaan tuotuja, vieraiksi haittaeläimiksi koettavia kaneja. Puput eivät kuulu alueen alkuperäiseen eläimistöön. Kanit saapuivat ja kotiutuivat Australiaan ja Uuteen-Seelantiin Euroopasta saapuneiden ihmisten mukana 1830-luvulla. Ja koska saarilla ei ollut – eikä ole vieläkään – luontaisia vihollisia näille jyrsijöille, kanikannat alkoivat nopeasti vahvistua, muodostuen pian ongelmaksi.

Uuden-Seelannin hallituksen virallisissa asiakirjoissa ja vuonna 1993 voimaan tulleessa bioturvallisuuslaissa kani luokitellaan ”ei-toivotuksi haittaeläimeksi”, joka aiheuttaa suurta vahinkoa maatilataloudelle ja jota on piettävä mahdollisina vaarallisten tautien levittäjänä. Tulokaseläinten määrää pyritään vähentämän monin tavoin – ja jokseenkin kaikki keinot ovat sallittuja. Kani on täysin rauhoittamaton, ja pupujen tappaminen on sallittu missä ja milloin tahansa, ja millä tahansa ”inhimillisellä tavalla”. Suosituin tapa on ampuminen, ja metsästäjien jokavuotinen pitkäperjantain jahti/lahtaus on tarkoin organisoitu tapahtuma, jonka tulokset kirjataan tarkoin. Vuoden 2016 The Great Easter Rabbit Hunt -tapahtuma oli järjestyksessään jo 25. kanijahti.

Vuoden 2016 pitkäperjantain teurastuksessa tapettiin runsaat 10 000 kania. Määrä on selvästi suurempi kuin vuotta aikaisemmin (lähes 8 500 tapettua pääsiäispupua), mutta kaukana teurastusennätyksestä. Enimmillään pitkäperjantain jahdissa on tapettu 23 000 kania.

Organisoidun kanijahdin mielekkyyttä ja tehoa on myös arvosteltu. Joissakin selvityksissä on päädytty arvioon, jonka mukaan lahtaustapahtuman aiheuttaman harvennuksen seurauksena kanit lisäävät jälkeläistuotantoaan korvatakseen populaation tappiot, ja lopputuloksena jahdista saattaakin olla paikallinen kanikannan voimistuminen (MirrorOnline, 28.3.2016; http://www.mirror.co.uk/news/world-news/up-10000-rabbits-killed-good-7643130

Mainokset