Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Biloxi-Chitimacha-Choctaw -heimo siirretään mantereelle

Isle de Jean Charles on menettänyt 98 prosenttia maa-alastaan noin puolessa vuosisadassa. Meren nielaisemaksi joutuvan saaren intiaaniasukkaat joutuvat muuttamaan mantereelle. Kuva: bln.be.

Isle de Jean Charles on menettänyt 98 prosenttia maa-alastaan noin puolessa vuosisadassa. Meren nielaisemaksi joutuvan saaren intiaaniasukkaat joutuvat muuttamaan mantereelle. Kuva: bln.be.

Yhdysvaltain eteläisen rannikon maankamara vajoaa suhteessa yhä nopeammin kohoavaan merenpintaan. Vajoamista aiheuttaa paitsi yhä kiihtyvä, ilmastonmuutoksesta ja jäätiköiden sulamisesta johtuva merenpinnan nousu myös alueen maaperän painuminen. Lisäksi rannikon kiinteää maata kuluttaa myrskyjen – joiden yleisyys ja voima ovat niin ikään kasvaneet ilmastonmuutoksen myötä – aiheuttama eroosio. Pahimmillaan kiinteän maankamaran kuluminen näkyy Louisianan osavaltion edustalla, jossa vuosisatoja Isle de Jean Charles -nimisellä saarella asunut Pohjois-Amerikan alkuperäiskansansoihin lukeutuvan Biloxi-Chitimacha-Choctaw -intiaaniheimo joutuu jättämään lopullisesti perinteisen kotiseutunsa. Suuri osa alun perin satojen ihmisten vahvuisesta heimosta on jo muuttanut pois, ja lähiaikoina heimon viimeisetkin paikalle jääneet noin 100 edustajaa siirretään liittovaltion viranomaisten (U.S. Departemnt of Housing and Urban Development) toimesta uusille asuinalueille mantereelle. Luonnon tuhoutumisesta aiheutuva operaatio on malliesimerkki ennustetuista ja tulevaisuudessa eri puolilla maapalloa yleiseksi käyvästä ympäristöpakolaisuudesta, mutta Yhdysvalloissa tätä termiä ei haluta käyttää. Pakolaisuudeksi viranomaiset luonnehtivat vain äkillisissä mullistuksissa tapahtuvia joukkojen siirtymiä tai siirtoja, ja Isla de Jean Charlesin intiaanien siirto on virallisesti hallittu asutuksen uudelleenjärjestely.

Pääosin kalastuksesta ja siihen liittyvistä elinkeinoista kuten verkkojen kutomisesta toimeentulonsa hankkineen heimon kotisaari on kutistunut noin 6 100 hehtaarin maa-alasta vain puolen mailin pituiseksi ja neljännesmailin levyiseksi (noin 800 metriä x 400 metriä), hyvin alavaksi kaistaleeksi, jonka alasta valtaosa jää toistuvasti myrskyissä kohoavien merivesimassojen alle.

Eroosiolle herkkä Louisianan rannikko on vajonnut ja kulunut enemmän kuin mikään muu alue Yhdysvaltain merenrannikoilla. Virallisten seurantatutkimuksien mukaan Louisianan rannikolla merenpinta on noussut suhteessa maanpintaan parillakymmenellä sentillä viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana.

Muutto kotisaarelta mantereelle tuhoaa Biloxi-Chitimacha-Chctaw -intiaaniheimon perinteisen elinkeinon ja elämäntavan. Heimon siirto uusille asuinalueille on ensimmäinen tapaus Yhdysvaltain historiassa, kun kokonainen väestönosa joudutaan siirtämään merenpinnan kohoamisen takia (Thomson Reuters Foundation, 17.3.2016)

Mainokset