Avainsanat

, , , , , ,

Japani jatkaa valaanpyyntiään kansainvälisen oikeuden määräyksistä huolimatta. Kuva: Reuters.

Japani jatkaa valaanpyyntiään kansainvälisen oikeuden määräyksistä huolimatta. Kuva: Reuters.

Japanin valaanpyyntilaivaston neljä alusta palasivat 24.3.2016 kotisatamaansa täytettyään vuotuisen 333 lahtivalaan pyyntitavoitteensa.

Japanin harrastama valaanpyynti rikkoo kansainvälisen oikeuden päätöstä. Vuonna 1986 kaupallinen valaanpyynti kiellettiin, ja vain tieteellisen tutkimuksen edellyttämä saalistus sallitaan. Erioikeuteen vedoten Japani käynnisti vuonna 1987 laajamittaisen, vuosittain ainakin tuhannen valaan pyynnin perustellen jahtia valaskannan kestävyyttä selvittävällä tutkimuksella. Perustelut ontuvat, ja kaikkien tiedossa on valaanlihan päätyvän japanilaisten ruokapöytiin. Kansainvälinen valaanpyyntikomissio tuomitsi vuonna 2014 Japanin pyynnin, ja saarivaltio pidättäytyi valaita tappavasta toiminnasta pyyntikaudeksi 2014/2015. Mutta kaudelle 2015/2016 Japani aloitti uuden valaanpyynnin, selvitettyään ensin kansainväliselle yhteisölle aikaisempaa vähemmän valaita tappavan ohjelman, jonka mukaan noin tuhannen yksilön sijasta pyydetään vuosittain vain 333 valasta. Uusimman pyyntikauden jahti alkoi joulukuussa 2015, ja neljän aluksen laivasto palasi kotisatamaansa Shimonosekiin mukanaan omavaltaisesti asetetun kiintiön mukaiset 333 lahtivalasta.

Pyyntikauden valaista 103 ovat urosyksilöitä ja 230 naaraita. Naaraista 90 prosenttia olivat kantavia, joten reilun kolmensadan yksilön pyynnillä on eteläisten merien valaskantaan laajempikin vaikutus kuin vain nuo satamaan tuodut kuolleet yksilöt. Japanin valtiollisen kalastusviranomaisen mukaan kantavien naaraiden osuus on samanlainen kuin aikaisempinakin vuosina pyydetyssä saaliissa, joten uusimmalla jahdilla ei virallisen japanilaisnäkemyksen mukaan ole vaikutusta valaskantaan tai valaiden tulevaisuuteen.

Kansainvälinen yhteisö – niin kuluttaja- ja ympäristöjärjestöt kuin Australian ja Uuden-Seelannin johdolla monet valtiotkin ovat jyrkästi tuominneet Japanin valaanpyynnin. Kansainväliselle valaanpyyntikomissiolle (International Whaling Commission; IWC) toimittamassaan uudistetussa ohjelmassa Japani ilmoittaa pyytävänsä pääosin tieteellisen tutkimuksen tarpeisiin 12 vuoden suunnitelmajaksolla lähes 4 000 lahtivalasta Eteläiseltä jäämereltä (Uutistoimisto Reuters, 24.3.2016; http://www.reuters.com/article/us-environment-japan-whaling-idUSKCN0WQ0W0

Mainokset