Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Mittaustarkkuuden kehitys muuttaa karttoja

Ben Nevis .vuoren huippu kohoaa 1 345 metriin. Kuva: en.wikipedia.org,

Ben Nevis -vuoren huippu kohoaa 1 345 metriin. Kuva: en.wikipedia.org.

Brittein saarilla ei ole juuri sen korkeampia vuorenhuippuja kuin Suomessakaan, ja siksi saarivaltakunnan jylhimmän huipun kohoaminen aikaisempaa korkeammalle on uutinen – vaikka korotus ei olisi metrinkään suuruinen. Näin on käynyt Skotlannin länsiosassa sijaitsevalle Ben Nevis -vuorelle, jonka korkeus on karttojen ja oppikirjojen mukaan 1 344 metriä. Tuo korkeus on määritetty vuonna 1949 sen ajan parhailla, teodoliittimittauksiin perustuvilla menetelmillä. Tämän päivän satelliittipaikannukseen ja -mittauksiin perustuvilla analyyseillä sijainti- ja korkeusmääritykset tehdään millimetrien tarkkuudella, ja viimeisin tieto Ben Nevisin korkeudesta osoittaa huipun kohoavan noin metrin ylemmäs kuin karttoihin painettu tieto väittää.

Tarkan, satelliittien välittämän GPS-paikannuksen antama tieto Ben Nevis -vuoren korkeudesta on 1 344,527 metriä. Pyöritettynä tasametreihin tämä merkitsee huipun nykykorkeudeksi 1 345 metriä. Tämä yhden metrin korotus on vahvistettu viralliseksi, ja uusi lukema on merkitty uusiin karttoihin (International Business Times, 18.3.2016; http://www.ibtimes.co.uk/ben-nevis-britains-tallest-mountain-suddenly-1-metre-higher-1550229

Suomen korkein huippu on 1323,6 metriin kohoava Halti.

Mainokset