Avainsanat

, , , , , , , , ,

Maailmanennätys-pullopostin viesti ei ennättänyt mukaan Pohjanmeren virtauksia selvittäneeseen tutkimukseen, mutta pullon löytäjä sai kuitenkin luvatun yhden shillingin palkkionsa. Kuva: Guinness World Records. Maailmanennätys-pi

Maailmanennätys-pullopostin viesti ei ennättänyt mukaan Pohjanmeren virtauksia selvittäneeseen tutkimukseen, mutta pullon löytäjä sai kuitenkin luvatun yhden shillingin palkkionsa. Kuva: Guinness World Records.

Rannoilta löytyneisiin pulloposteihin liittyy lukemattomia tarinoita, ja kiehtovat tarinat ovat tätäkin päivää. Uusin todiste on Saksalle kuuluvan Pohjanmeressä sijaitsevan Amrum-saaren rannalta huhtikuussa 2015 löytynyt lasipullo tärkeine viesteineen. Eläkkeelle jäänyt postivirkailija Marianne Winkley löysi mystisen näköisen pullon ja toimi lasin läpi näkyneen ohjeen mukaisesti: Löytäjä mursi pullon, otti esiin sisällä olleen postikortin ja toimi kortissa annettujen ohjeiden mukaan. Englannin- saksan- ja hollannin(flaamin)kielisessä kortissa pyydettiin löytäjää postittamaan tiedot pullon löytöpaikasta ja -ajasta Britannian meribiologiselle yhdistykselle (Marine Biological Association; MBA) – yhden shillingin löytöpalkkioksi ja vaivanpalkaksi. Pullo oli vapautettu Pohjanmereen reilusti yli sata vuotta aikaisemmin.

Pullo oli osa merentutkija George Parker Bidder III:n tieteellistä koetta, jolla tutkija tahtoi selvittää Pohjanmeren virtauksia. Kaikkiaan Bidder vapautti mereen 1 020 pulloa vuosien 1904 ja 1906 välillä. Amrum- saarelta löytynyt pullo oli kortin päiväyksen mukaan päästetty mereen 30.11.1906. Kun pullo löytyi – 310 mailin (500 kilometrin) päässä lähtöpaikalta – viesti oli ollut matkalla yhteensä 108 vuotta ja 138 vuorokautta. Monenmoisiin ennätyksiin erikoistunut Guinness World Records -organisaatio vahvisti 14.3.2016, että rouva Winklerin löytö on pullopostien ikäennätys. Edellinen alan maailmanennätys oli sekin merentutkimukseen liittyneen pullon löytyminen 99 vuotta 43 vuorokautta lähettämisen jälkeen.

Kaikkiaan yli tuhannesta mereen lähetetystä pullosta yli puolet palautettiin ohjeiden mukaan jo parin ensimmäisen kuukauden aikana. Myöhemmin MBA:n johtajanakin toimineen Bidderin tutkimus vahvisti Pohjanmeren pääasiallisten merivirtausten suuntautuvan idästä länteen.

Hyvistä tavoista ja etiketin noudattamisen tärkeydestä kuuluisat britit toimivat tutkimuksen kannalta pahoin myöhästyneen mutta ohjeiden mukaisesti toimitetun pullopostin kanssa herrasmiesten tavoin: Marianne Winker sai tutkija Bidderin lupaaman yhden shillingin. Kauan sitten käytöstä poistetun rahan Marine Biological Association hankki Ebay-internetkaupasta (Guinness World Records, 14.3.2016, http://www.guinnessworldrecords.com/news/2016/3/mysterious-postcard-found-on-german-shore-is-confirmed-as-oldest-message-in-a-bot-420594

Mainokset