Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Hollywoodista tunnetun Los Angelesin Griffth Park -pistossa vakituisesti asuva puuma vieraili myös miljoonakaupungin eläintarhassa. Kuva: National Geographic.

Hollywoodista tunnetun Los Angelesin Griffth Park -puistossa vakituisesti asuva puuma vieraili myös miljoonakaupungin eläintarhassa. Kuva: National Geographic.

Harvinaiset ja suojelua tarvitsevat eläimet eivät ole täysin turvassa villin luonnon vihollisilta edes hyvin vartioiduissa eläintarhoissa. Yhdysvaltain länsirannikon miljoonakaupungin Los Angelesin eläintarhaan tunkeutunut puuma (Puma concolor, engl. Mountain lion) raateli kuoliaaksi häkissään olleen 14-vuotiaan naaraskarhun. Yöllisellä tapahtumalla ei ole silminnäkijöitä, ja tarhan eläinhoitajat uskoivat aitauksensa ulkopuolelta löytyneen koalan joutuneen ilveksen saaliiksi. Mutta saman yön valvontanauhoilta havaittiin lähellä tapahtumapaikkaa aikuinen puuma, jonka tekosia koalan raatelu mitä ilmeisimmin on.

Puuman vierailu eläintarhassa on ensimmäinen laatuaan, mutta suuren kissapedon kulku asutuilla alueilla, jopa miljoonakaupungin keskustan tuntumassa on varsin tavallista. Eläintarhassa kuvattu puuma on 7-vuotias uros, koodinimeltään P–22, joka asustaa vakituisesti Los Angelesin keskustan tuntumassa sijaitsevassa luonnontilaisesta metsää kasvavassa Griffth Park -puistossa. P–22 -puumalla on seurantapanta, jonka avulla tutkijat ovat selvitelleet pedon liikkeitä ja tapoja jo pitkään.

Los Angelesissa seurataan järjestelmällisesti puumia, joista moni menehtyy kaupunkivierailuillaan. Vuoden 2002 jälkeen täällä Yhdysvaltain toiseksi suurimmassa kaupungissa on löydetty kuolleina 12 puumaa (International Business Times, 11.3.2016; http://www.ibtimes.co.uk/koala-bear-found-dead-los-angeles-zoo-probably-killed-by-mountain-lion-roaming-city-1548828

Mainokset