Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Luonnon "teddykarhuilla" menee tätä nykyä hyvin Yhdysvaltain etelävaltioissa. Kuva The Cooperative Conservation in Louisiana.org.

Luonnon ”teddykarhuilla” menee tätä nykyä hyvin Yhdysvaltain etelävaltioissa. Kuva The Cooperative Conservation in Louisiana.org.

Yhdysvaltain 26. presidentin Theodore Rooseveltin (1858–1919; presidenttinä 1901–1909) mukaan nimetty, maailman lasten ja aikuisten suosikkieläinhahmo teddykarhu sai aikoinaan nimensä ja ulkoiset piirteensä louisiananmustakarhulta (Ursus arctos lutelous). Historia kertoo, kuinka presidentti Roosevelt kieltäytyi vuonna 1902 ampumasta varmaksi saaliiksi järjestettyä, sympaattisen oloista karhua. Sekä presidentin että karhun suosio kasvoi, kun Washington Post -lehdessä julkaistiin tapauksesta piirros/pilakuva, ja tämän pohjalta newyorkilainen kauppias sijoitti näyteikkunaansa sympaattisen ”teddykarhun” ja myöhemmin lelutehtailijat kehittivät nallen, josta tuli maailmanlaajuinen kestosuosikki.

Teddykarhu. Kuva: Amazon.co.uk.

Teddykarhu. Kuva: Amazon.co.uk.

Maineestaan ja vetoavasta ulkomuodostaan huolimatta louisiananmustakarhuja vainottiin ja metsästettiin, ja elinympäristöjä tuhottiin niin paljon, että laji jouduttiin paitsi rauhoittamaan myös asettamaan erityissuojelua vaativien eläinten uhanalaislistalle vuonna 1992. Suojelutoimet ja valistus ovat kuitenkin tehonneet niin hyvin, että ”teddykarhun esikuva” poistettiin Yhdysvaltain uhanalaisten lajien listalta.

Päätöksen louisiananmustakarhun suojelustatuksen muutoksesta teki liittovaltion ylin riista- ja kalatalousalan viranomainen, Fish and Wildlife Service (WFS). Päätöksen taustalla on lajin kannan voimistuminen. Tätä nykyä louisiananmustakarhuja elää luonnossa 500–700 yksilöä, kun alimmillaan kanta oli vain 150 nallen vahvuinen (The Washington Examiner, 10.3.2016; http://www.washingtonexaminer.com/inspiration-for-teddy-bear-taken-off-endangered-species-list/article/2585483

Vain pari viikkoa aikaisemmin FWS ilmoitti, että Yellowstonen kansallispuiston harmaakarhun (Ursus arctos horribilis) suojelustatus on muuttumassa täysin rauhoitetusta lajista rajoitetun metsästyksen kohteeksi (Yellowstonen harmaakarhut ovat menettämässä suojelustatuksensa. Tiedebasaari 5.3.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/03/05

Mainokset