Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

60 miljoonaa kuutiometriä lietettä jokivesistöön

Rio Doce -jokeen karannut 60 miljoonan kuutiometrin metallipitoinen lietekuorma pilasi vesistön ja jopa satojen tuhansien ihmisten vesilähteen jopa vuosiksi. Kuva: Telesurtv.net.

Rio Doce -jokeen karannut 60 miljoonan kuutiometrin metallipitoinen lietekuorma pilasi vesistön luonnontilan ja satojen tuhansien ihmisten vesilähteen jopa vuosiksi. Kuva: Telesurtv.net.

Marraskuussa 2015 Brasilian Minais Geraisin osavaltiossa tapahtuneessa kaivosturmassa on suomalaisille Talvivaarasta tuttuja piirteitä: Kaivosalueella sijaitsevien vesialtaiden padot murtuivat, ja kaikkiaan 60 miljoonaa kuutiometriä metalli- ja kemikaalipitoista lietettä karkasi lähivesistöön. Hallitsemattomasti edennyt liete saastutti vesistön pitkältä matkalta, ennen kuin kuorma purkautui Atlantin valtamereen. Pilaantuneen veden äärellä Rio Doce -joen vesistöalueen saastumishaitoista kärsi satoja kaupunkeja ja muita taajamia. Toisin kuin meillä Talvivaarassa, ympäristökatastrofiin syyllinen Samarco-kaivosyhtiö tuomittiin mittaviin korvauksiin, jotka yhtiö myös suostuu maksamaan.

Brasilian kaikkien aikojen suurimmaksi ympäristökatastrofiksi luokitellussa tapahtumassa 60 miljoonaa kuutiometriä metalli- ja kemikaalipitoista lietettä karkasi vesistöön varastoaltaan padon murruttua. Samarcon omistavat tasasuhteessa 50–50 kaivosyhtiöt BHP Billiton Brazil ja Vale. Syyllisyytensä myöntänyt Samarco ja Brasilian hallitus ovat sopineet kaivosyhtiön maksamista korvauksista, joilla fyysisiä, ekologisia ja yhteiskunnallisia vahinkoja korjataan ja korvataan haitankärsijöille. Maksuun pantava korvaussumma on ainakin 1.1 miljardia dollaria eli miljardi euroa (1000 000 000 euroa). Sopimus keskeyttää oikeustoimet kaivosyhtiöitä vastaan. Oikeus oli jo joulukuussa 2015 määrännyt kaivosyhtiöiden omaisuutta noin puolen miljardin edestä kiinnitettäväksi tulevia korvauksia ja vahinkojen kunnostuskuluja varten.

Kaivosalueen patoaltailta karannut liete hautasi alleen asumuksia ja aiheutti suoraan yli 10 ihmisen kuoleman. Kuva: Reuters.

Kaivosalueen patoaltailta karannut liete hautasi alleen asumuksia ja aiheutti suoraan yli 10 ihmisen kuoleman. Kuva: Reuters.

Ensi vaiheessa Samarco maksaa välittömästi 500 miljoonaa dollaria, ja kahtena seuraavana vuotena 300 miljoonaa ja 300 miljoonaa dollaria. Sopimukseen liittyy lisäehto, jonka mukaan Samarcon omistajayhtiöt sitoutuvat lisäkorvauksiin, mikäli sovittu summa ei riitä kattamaan kaikkia esiin tulevia vahinkoja. ”Löysässä hirressä” oleville kaivosyhtiöille lupaus mahdollisesti myöhemmin paljastuvien haittojen korvauksista tietää pakkoa varautua satojen miljoonien dollarien lisämaksuihin. Samarcon ja Brasilian hallituksen sopimus kaivosturman vastuukorvauksista on voimassa 15 vuotta.

Korvaukset romuttavat kaivosyhtiöiden taloutta, vaikka Samarco pystyisikin täyttämään velvollisuutensa ja maksulupauksensa. Helmikuussa 2016 BHP ilmoitti toimintahistoriansa suurimmista tappioista ja kirjasi puolivuotistaseeseensa lähes 5.7 miljardin dollarin tappiot (BusinessInsider UK, 3.3.2016; http://uk.businessinsider.com/bhp-billiton-vale-settle-samarco-dam-disaster-brazil-2016-3

Mainokset