Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Kylmän sodan aikakauden koemateriaali riittäisi 50 ydinaseeseen

Korkea-aktiivisten plutonium- ja uraanimateriaalien merikuljetus kahdella brittilipun alla seilaavalla aluksella Japanista Etelä-Carolinaan kestää 52 vuorokautta. Kuva: The Japan Times.co.jp.

Korkea-aktiivisten plutonium- ja uraanimateriaalien merikuljetus kahdella brittilipun alla seilaavalla aluksella Japanista Etelä-Carolinaan kestää 52 vuorokautta. Kuva: The Japan Times.co.jp.

Japanilla on ollut käytössään ja varastoissaan vuosikymmenien ajan suuria määriä Yhdysvalloista sekä Britanniasta ja Ranskasta tuotua, radioaktiivista ja erittäin myrkyllistä plutoniumia ja rikastettua uraania, jotka toimitettiin saarivaltiolle kylmän sodan aikakaudella tulevaisuuden kehittyneiden energiaohjelmien kokeita varten. Vuonna 2014 kansainvälisellä sopimuksella päätettiin näiden vaarallisten materiaalien palautuksesta Yhdysvaltoihin, ja maaliskuussa 2016 tämä palautus toteutuu. Kahdella Britannian lipun alla seilaavalla aluksella Japanista siirretään 331 kiloa plutoniumia Yhdysvaltoihin, Etelä-Carolinan osavaltiossa toimivaan Savannah River National Laboratory -laitokseen.

Plutonium on ollut Japanin hallituksen alaisessa ydinenergian koelaitoksessa Tokai-nimisellä pikkupaikkakunnalla. Plutonium on vuosikymmeniä kehittelyn alisena levien hyötöreaktorien polttoainetta. Vaikka tämä hyvin tehokas energiantuotantotapa hallitaan teknisesti, menetelmän riskit ovat niin suuria, etteivät hyötöreaktorit milloinkaan vallanneet kaupallisia markkinoita.

Pacific Egret– ja Pacific Heron– aluksilla Tokaista Savannahiin siirrettävä plutoniumerä on poikkeuksellisen suuri. Edellinen suuri merikuljetus tapahtui vuonna 1993, jolloin tonni korkea-aktiivista materiaalia siirrettiin Ranskasta Japaniin.

Uusimmasta siirrosta päättivät Japanin pääministeri Shinzo Abe ja USA:n presidentti Barack Obama maaliskuussa 2014. Tuolloin sovittiin, että Japani luopuu myös suuresta määrästä rikastettua uraania. Korkea-aktiiviset plutonium- ja uraanierät siirretään Yhdysvaltoihin, ja sopimuksen mukaan radioaktiiviset materiaalit tuhotaan/loppusijoitetaan pysyvästi. Presidentti Obamalle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2009 hänen saavutuksistaan kamppailussa kohti ydinaseetonta maailmaa (The Japan Times, 6.3.2016; http://www.japantimes.co.jp/news/2016/03/06/national/ships-prepare-return-331-kg-plutonium-stash-japan-u-s/#.VtwMZ02e3IX

Mainokset