Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Raadonsyöjät – Krugerin kansallispuistossa etenkin leijonat ja savannikorppikotkat – ovat norsujen salametsästäjien sivullisia, tarkoituksettomia uhreja.

Raadonsyöjät – Krugerin kansallispuistossa etenkin leijonat ja savannikorppikotkat – ovat norsujen salametsästäjien sivullisia, tarkoituksettomia uhreja. Kuva: Sojho.com.

Salametsästäjät ovat vakava ongelma eteläisen Afrikan norsuille ja sarvikuonoille, joita tapetaan yhä kiihtyvään tahtiin riistanvalvojien ja jopa armeijan lisääntyneestä valvonnasta huolimatta. Perinteisen metsästyksen valvonnan tehostuttua rikolliset ovat yhä useammin siirtyneet myrkkyjen käyttöön – ja tämä lisää uhrien määrää dramaattisesti. Uusimpana osoituksena rikollistoiminnan järkyttävistä seurauksista Etelä-Afrikan kuuluisassa Krugerin kansallispuistossa löydettiin myrkyillä tapettu norsu – jonka syöksyhampaat oli katkottu ja viety – ja raadon lähellä makasi myrkytyksestä kuolleina, myrkytyksen saaneina kaksi leijonaa, kaksi sakaalia ja peräti 110 savannikorppikotkaa (Gyps africanus).

Myrkkyjen käyttö salametsästyksessä on erityisen yleistä Zimbabwessa ja Mosambikissa. Zimbabwen Hwangen kansallispuistossa tapettiin syanidimyrkyillä yli 300 norsua vuonna 2013 ja ainakin 100 yksilöä vuonna 2015. Etelä-Afrikassa salametsästäjät ovat ainakin aikaisemmin tappaneet norsuja ja sarvikuonoja etupäässä ampumalla, mutta vuonna 2105 yhden myrkytetyn norsun lisäksi myrkkyihin kuoli neljä leijonaa ja ainakin 46 korppikotkaa (International Business Times, 2.3.2016; http://www.ibtimes.co.uk/elephant-poisoning-kruger-national-park-causes-hundreds-devastating-wildlife-deaths-1547112

Mainokset