Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Uusi, Kasperi-kummituksen kaksoisolennoksi luonnehdittu mustekalalaji elää syvmmällä kuin aikaisemmin tunnetut ryhmän edustajat. Kuva: NOAA, Okeanos Explorer 2016.

Uusi, Kasperi-kummituksen kaksoisolennoksi luonnehdittu mustekalalaji elää syvemmällä kuin aikaisemmin tunnetut ryhmän edustajat. Kuva: NOAA, Okeanos Explorer 2016.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet mitä ilmeisimmin tieteelle uuden, pääjalkaisten luokkaan (Cephalopoda) kuuluvan mustekalalajin ja -suvun. Havaijin saariryhmään kuuluvan Necker Island -saaren (paikallisella kielellä Mokumanamana) tuntumassa toteutetuissa syvien vesien pohjakartoituksissa miehittämättömän tutkimusaluksen kamera kuvasi 27.2.2016 pienikokoisen, vaalean eläimen, jonka tuntomerkit eivät täsmänneet mihinkään aikaisemmin tunnettuun lajiin. Ulkonäkönsä perusteella otus sai pian lempinimen ”Casper”, meilläkin sarjakuvista, tv-sarjoista ja elokuvista tutun Kasperi, ystävällinen kummitus -hahmon mukaan.

Casperin löysi Yhdysvaltain Valtamerten ja ilmaston tutkimuslaitoksen (National Oceanic and Atmospheric Administration; NOAA) miehittämätön Okeanos Explorer -tutkimusalus. Pienikokoisen eläimen oudon ulkonäön lisäksi huomionarvoista löydössä on kohtaamispaikan veden syvyys. Casper tavattiin 4 290 metrin syvyydessä, tasaisella vain vähäisen sedimenttikerroksen peittämällä kallioalustalla. Näin syvissä vesissä ei ole aikaisemmin koskaan tavattu tähän pääjalkaisryhmään kuuluvia mustekaloja.

Arvio eläimen kuulumisesta aikaisemmin tuntemattomaan sukuun perustuu paitsi ulkonäköön, myös kahdeksan lonkeron rakenteeseen. Casperin lonkeroissa on vain yksi imukuppirivi, kun valtaosalla mustekaloista näitä tarttumisen ja liikkumisen mahdollistavia elimiä on kahdessa rinnakkaisessa rivissä. Tarkkoja yksityiskohtaisia tietoja eläimen rakenteesta ei voi saada pelkästään vedenalaisten filmikuvien perusteella (NOAA, Okeanos Explorer, 2.3.2016; http://oceanexplorer.noaa.gov/okeanos/explorations/ex1603/logs/mar2/mar2.html

Mainokset