Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Amerikan geofyysikkojen kokous kerää yhteen yli 20 000 alan asiantuntijaa. Kuva AGU.org.

Amerikan geofyysikkojen kokoukset keräävät yhteen yli 20 000 alan asiantuntijaa. Kuva: AGU.org.

Yli sata alansa asiantuntijaa vaativat Amerikan geofyysikoiden järjestön (American Geophysical Union; AGU) presidentille osoittamassaan avoimessa kirjeessä, että järjestön tulisi kieltäytyä vastaanottamasta kansainvälisen energiajätin ExxonMobilen sponsorirahoitusta. ExxonMobil on ollut tärkeänä tukijana tiedeyhteisön kokouksien järjestämisessä – viimeksi joulukuussa 2015 kokouspaikalla kiiteltiin auliisti 24 000 geofyysikon kokouksen sponsoreita, Exxon kärkipäässä. Syynä tieteentekijöiden kritiikkiin ovat tiedot, joiden mukaan ExxonMobil on tarkoituksellisesti pimittänyt tietojaan ja auttanut levittämään väärää informaatiota fossiilisten polttoaineiden käytön osuudesta ilmastonmuutokseen.

Maailman suurin öljy- ja kaasualan pörssiyhtiö on ollut kielteisetsi julkisuudessa myös siksi, että New Yorkin ja Kalifornian osavaltioiden syyttäjäviranomaiset ovat aloittaneet tutkimukset siitä, onko ExxonMobil valehdellut osakkeenomistajilleen ja yleisölle ilmastonmuutokseen liittyvistä asioista sekä siitä ovatko väitteet ja harhaanjohtavat tiedot rikkoneet turvallisuus- ja ympäristölakeja.

ExxonMobil on ollut American Geophysical Unionin kokousten pääsponsoreita. Kuva HillHeat.com.

ExxonMobil on ollut yksi suurimmista American Geophysical Unionin kokousten pääsponsoreista. Kuva: HillHeat.com.

Vastalausekirjeen allekirjoittajat muistuttavat, että jo vuonna 1977 Exxon on ollut tietoinen ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista – ja ennen kaikkea oman alansa osuudesta muutoksiin. Yhtiö on kuitenkin jatkanut omissa lausunnoissaan ilmastonmuutosta vähätteleviä kannanottoja ja tukenut niin kutsuttujen ilmastoskeptikkojen (eli muutosilmiön kieltäjien/vähättelijöiden) tekemien julkaisujen levittämistä.

Energiajäin sponsorointia vastustavien tieteentekijöiden joukko on alan eturiviä, sillä allekirjoittajina ovat muun muassa NASAn Goddard Institute for Space Studies -tutkimuslaitoksen ex-johtaja, Columbia-yliopiston professori James Hansen, , joka on toiminut myös Yhdysvaltain presidentin ja kongressin ilmastopoliittisena neuvonantajana sekä Harvardin yliopiston professori ja Amerikan tieteenedistämisjärjestön (American Association for the Advancement of Science; AAAS) johtajana toiminut James McCarthy (ChemistryWorld, 24.2.2016; http://www.rsc.org/chemistryworld/2016/02/earth-science-society-exxonmobil-sponsor-funding-climate-change

Mainokset