Avainsanat

, , , ,

Yli neljäsosa aikuista tupakoi säännöllisesti

Yli neljäosa aikuisista kiinalaisista tupakoi säännöllisesti Kuva: Andy Wong, Associated Press.

Kiinassa on yli 316 miljoonaa aktiivisesti tupakoivaa aikuista. Kuva: Andy Wong, Associated Press.

Tupakoivien kansalaisten osuus koko väestöstä on pysynyt Kiinassa vakiona viimeisten vuosien ajan, kansallisista terveys- ja valistuskampanjoista huolimatta. Uusimman, vuoden 2015 selvityksen mukaan kaikkiaan 316 miljoonaa kiinalaista tupakoi säännöllisesti. Vuonna 2010 tupakoitsijoita oli 15 miljoonaa vähemmän. Väestönkasvu huomioiden tupakoitsijoiden osuus koko väestöstä on pysynyt ennallaan, 27 prosentissa, toteaa noin 15 000 yli 15-vuotiasta haastatellut Kiinan terveydenhuollon viranomaisen selvitys.

Tätä nykyä yli puolet Kiinan aikuisista miehistä tupakoi säännöllisesti, mutta naisista tupakoitsijoita on vain 2.7 prosenttia. Keskimääräinen päivittäin poltettujen savukkeiden määrä on hieman lisääntynyt. Nyt jokaisen kiinalaisen tupakoitsijan suussa palaa päivittäin keskimäärin 15.2 savuketta, kun vuonna 2010 vastaava luku oli 14 savuketta.

Myönteisenä uutisena terveysviranomainen toteaa, että passiivinen tupakointi on vähentynyt. Vuonna 2010 kaikkiaan 61 prosenttia tupakoimattomista kiinalaista ilmoitti altistuvansa tupakansavulle sisätiloissa työpaikoilla, julkisissa tiloissa tai kodeissa, kun nyt tuo osuus on alentunut 54 prosenttiin (China Today, February 2016).

 

Mainokset