Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Vieraslaji tuhoaa alkuperäistä eläimistöä, jopa peuran kokoisia nisäkkäitä

Burmanpython eli tiikeripython kasvaa noin 4-metriseksi ja lähes 60-kiloiseksi, joten käärmeenpyytäjillä on kova työ saada jättiläiskäärme hallintaan – pythonin myrkyttömyydestä huolimatta. Kuva: South Florida Water Management District.

Burmanpython eli tiikeripython kasvaa noin 4-metriseksi ja yli 60-kiloiseksi, joten käärmeenpyytäjillä on kova työ saada jättiläiskäärme hallintaan – pythonin myrkyttömyydestä huolimatta. Kuva: South Florida Water Management District.

Alun perin Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva mutta lemmikkieläimenä eri puolilla maailmaa tutuksi tullut mutta luontoon karattuaan/päästettynä jättikokoinen käärme on ongelmallinen vieraslaji. Paljon julkisuutta ovat saaneet Floridan eteläosissa sijaitsevaan Evergladesin kansallispuistoon kotiutuneet pythonit, jotka ovat tuhonneet ja paikoin hävittäneet luonnonvaraista eläinkantaa. Haitallista muukalaislajia pyritään karsimaan järjestelmällisillä pyyntikampanjoilla, joista viimeisimmässä yhden kuukauden jahdissa saatiin kiinni 106 pythonia.

Burmanpython eli tiikeripython (Python bivittatus) on maailman kolmanneksi suurin käärme, joka kasvaa keskimäärin lähes neljän metrin pituiseksi (enimmillään lähes 6-metriseksi) ja painaa aikuisena jopa yli 70 kiloa. Burmanpythonin saalisvalikoimassa ovat eläimet jyrsijän kokoluokasta aina valkohäntäpeuran kokoisiin lajeihin. Floridassa monen alkuperäisen nisäkkään kuten pesukarhujen ja valkohäntäpeurojen kannat ovat huvenneet lähes olemattomiin tiikeripythonien kotiuduttua alueelle. Burmanpython ei ole myrkkykäärme.

Evergladesin pythonien kokonaismäärä ei tunneta, koska laji on suuresta koostaan huolimatta erittäin hyvin mastoon sopeutuva naamioituja ja piileksijä. Tuhansien yksilöiden vahvuiseksi arvioitua burmanpythonien kantaa karsitaan järjestelmällisillä pyyntijahdeilla, joihin osallistuu vapaaehtoisia eri puolilta Yhdysvaltoja. Vuoden 2016 Python Challenge -tapahtumassa saatiin kuukauden aikaan (16.1.–14.2.2 2016) kiinni yhteensä 106 pythonia. Tehokkaimmin muukalaiskäärmeitä jahdannut ryhmä sai kiinni 33 burmanpythonia, joista suurin oli pituudeltaan yli 4.6-metrinen ja 56-kiloinen. Kaikki jahdissa vangitut, haittaeläimiksi luokitellut pythonit tapettiin (The Gulf Today, 29.2.2016; http://gulftoday.ae/portal/2a22c589-8bbb-43f9-acba-8002f68e8db2.aspx

Burmanpythonin maahantuonti Yhdysvaltoihin kiellettiin vuonna 2012.

Mainokset