Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Näytöt mäyrien osuudesta tuberkuloosin levittäjinä karjaan ovat epämääräisiä

Brittein saarilla on lahdattu lähes 4 000 mäyrää viimeisten kolmen vuoden aikana karjan suojaamiseksi luonnonvaraisten eläinten kantaman tuberkuloosin varalta. Hallituksen aikeissa on yli 12-kertaistaa tapettavien mäyrien kokonaismäärä – eläinsuojelijoiden voimakkaasta vastustuksesta huolimatta. Kuva: Bristol Animal Rights Collective.

Brittein saarilla on lahdattu lähes 4 000 mäyrää viimeisten kolmen vuoden aikana karjan suojaamiseksi luonnonvaraisten eläinten kantamalta tuberkuloosilta. Hallituksen aikeissa on yli 12-kertaistaa tapettavien mäyrien kokonaismäärä – eläinsuojelijoiden voimakkaasta vastustuksesta huolimatta. Kuva: Bristol Animal Rights Collective.

Yksi Brittein saarten suurimmista ja jo vuosia jatkuneista eläinsuojelukiistoista kohdistuu viranomaisten luvalla käytävään taisteluun luonnonvaraisia mäyriä vastaan. Mäyrien (Meles meles) pelätään levittävän vaarallista tuberkuloosia saarivaltakunnan laiduntavaan karjaan. Mäyrät ovat varmuudella tuberkuloosia aiheuttavan bakteerin kantajia, mutta ainakin luonnossa tapahtuvan joukkoteurastuksen vastustajien mukaan näyttöä mäyrien osuudesta karjan TB-tartuntoihin ei ole. Mäyräkannan jo kolmena vuotena jatkunutta karsintaa ollaan hallituksen päätöksellä jopa kymmenkertaistamassa.

Karjan tuberkuloosivaaran välttämiseksi luonnonvaraisia mäyriä on tapettu vuosina 2013–2015 Dorsetin, Gloucestershiren ja Somersetin kreivikunnissa, yhteensä 3 961 yksilöä. Noiden lahtausoperaatioiden kustannuksiksi arvioidaan yli viisi miljoonaa puntaa eli ainakin 6.5 miljoonaa euroa.

Karjankasvattajien unionin kokouksessa Britannian ympäristöministeri Liz Truss totesi, että mäyrien karsintaa on jatkettava ja jopa selvästi laajennettava eri puolille valtakuntaa. Lehtitietojen mukaan hallituksen tähtäimessä on yli 50 000 mäyrän tappaminen – jopako suoraan luonnossa ampumalla tai pyydystämällä eläimet ensin loukkuihin ja tartunnan saaneiden eläinten tuhoaminen diagnoosin jälkeen (The Times, 29.2.2016).

Karjaa uhkaavaa nautatuberkuloosin aiheuttajabakteeri (Mycobacterium bovis) on eri laji kuin ihmisten vakavana uhkana olevaa tuberkuloosia aiheuttava Mycobacterium tuberculosis. Nautatuberkuloosi on pääasiassa karjaa uhkaava sairaus, mutta bakteeri voi siirtyä myös ihmiseen muun muassa saastuneiden maitotuotteiden välityksellä.

Mainokset