Avainsanat

, , , , , , , ,

Taipuisalla, kadmium-telluuri-paneelilla pystytään valjastamaan jo yli 20 prosenttia auringon säteilyenergiasta. Kuva: 24solarhome.com.

Taipuisalla, kadmium-telluuri-paneelilla pystytään valjastamaan jo yli 20 prosenttia auringon säteilyenergiasta. Kuva: 24solarhome.com.

Uusiutuvan, ehtymättömän ja saasteettoman energiantuotannon kehitys on erittäin nopeaa sekä tuuli- että aurinkovoimaloissa. Tuulienergian hyödyntämisessä hyötysuhdetta voidaan nostaa roottoriyksikköjen kokoa kasvattamalla, ja aurinkovoimaloissa vastaava teholisäys saadaan luonnollisesti peittämällä yhä suurempia aloja paneeleilla. Mutta myös itse aurinkopaneelien tekninen kehitys on erittäin nopeaa sekä perinteisillä kiteiseen tai amorfiseen pii-alkuaineeseen perustuvilla ratkaisuilla että muihin alkuaineisiin perustuvilla ratkaisuilla. Uusin saavutus on yhdysvaltalaisen First Solar -yrityksen kehittämä, kadmium-telluuri (tellurium)(CdTe) -teknologiaan perustuvan, kokeellisen yksikön saavuttama 22.1 prosentin hyötysuhde. Uuden hyötysuhde-ennätyksen ovat todentaneet sekä yksityinen että Yhdysvaltain energiaministeriön virallinen laboratorio (U.S. Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory; NREL).

Kadmium-telluuri -yksikköihin perustuva aurinkoenergian hyödyntäminen on yrityksen mukaan paitsi tehokasta myös teknisesti luotettavaa ja kustannuksiltaan edullista. Tämän teknologian hyötysuhteiden parannustahti on ollut nopeampaa kuin yleisimmin käytettävään piiteknologiaan perustuvissa ratkaisuissa.

Yli 22 prosentin hyötysuhde saavutettiin testilaitteistolla, mutta kadmium-telluuri -teknologiaan perustuvat aurinkopaneelit ovat jo teollisessa tuotannossa. First Solar -yrityksen vuoden 2015 tuotantolinjoilla valmistettiin CdTe-yksikköjä, joiden aurinkoenergian hyötysuhde yltää 16.4 prosenttiin (eSolarEnergyNews, 24.2.2016; http://www.esolarenergynews.com/2016/02/first-solar-achieves-yet-another-cell.html

First Solarin saavutus on kadmium-tellurium -paneelien maailmanennätys, mutta aurinkoenergian hyödyntämisessä on päästy pitemmällekin muilla teknologioilla. Uudenlaisella monikerrosteknologialla kehitetty paneeli on yltänyt koeoloissa jopa yli 40 prosentin hyötysuhteeseen (Tiedebasaari, 2.1.2013).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Harvinaisten maametallien saatavuus varjostaa aurinkoenergian lisäämistavoitteita. Tiedebasaari 7.2.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/02/07

Aurinkoenergian keräimen hyötysuhteen maailmanennätys jo 44 prosenttiin. Tiedebasaari 2.1.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/01/02

 

Mainokset