Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Kymmeniä patsaita varastettu ja tuhottu

Lontoonkävijä törmää kansallisiin kulttuuriaarteisiin, vaikka ei museoissa vierailisikaan. Suojeltujen patsaiden listalla on muun muassa Oxford Streetillä, John Lewis -tavaratalon ulkoseinällä oleva, Barbara Hepworthin teos Winged Figure (1963). Kuva Kai Aulio.

Lontoonkävijä törmää kansallisiin kulttuuriaarteisiin, vaikka ei museoissa vierailisikaan. Suojeltujen patsaiden listalla on muun muassa Oxford Streetillä, John Lewis -tavaratalon ulkoseinällä oleva Barbara Hepworthin teos Winged Figure (1963). Kuva Kai Aulio.

Yhdistyneen kuningaskunnan kulttuurin arvoista vastaava katto-organisaatio Historic England (joka on osa aikaisemmin British Heritage -nimellä tunnettua organisaatiota) kiinnittää huomiota julkisissa tiloissa sijaitsevien taideteosten haavoittuvuuteen aikana, jolloin useita suurikokoisia patsaita on varastettu ja/tai tuhottu eri puolilla Britanniaa. Uusimpana eleenä kulttuurimonumenttien turvaamisessa Historic England julisti tammikuussa 2016 yhteensä 41 julkista patsasta erityissuojeltujen kohteiden listalle (luokkiin Grade I ja II).

Suojeltujen teosten joukossa on useiden maailmanlaajuisestikin tunnettujen taiteilijoiden teoksia. Tunnetuimpia tekijöitä lienevät Henry Moore, Barbara Hepworth ja Antony Gormley.

Hälyttävän paljon 1900-luvun julkisista taideteoksista on hävinnyt jäljettömiin tai tuhottu joko tahallisesti tai esimerkiksi ilmasaasteiden aiheuttaman eroosion takia. Uusimman suojelupäätöksen tavoitteena on korostaa puistojen ja muden julkisten tilojen taideaarteiden arvoa, jota yleisö ei teosten vandalisointimääristä päätellen tunnu ymmärtävän. Tai toisaalta kyllä teosten arvo sittenkin tunnetaan, mistä ovat osoituksena monet varkaiden käsiin joutuneet ja teille tietymättömille hävinneet teokset. Julkisten teosten ankarista kohtaloista kertova näyttely Lontoon Somerset Housessa talvella 2016 esittelee pienoismallein sekä valokuvin ja tekstein kadonneiden ja tuhottujen aarteiden muistoja.

Suojelustatuksen saaneet 41 julkista, tosien maailmansodan jälkeen paljastettua patsasta kuvineen ja taustatietoineen esitellään Historic England organisaation nettisivuilla osoitteessa: https://historicengland.org.uk/news-and-features/news/Post-War-Public-Art-Listed

Mainokset