Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Strychnos electri on samalla kertaa sekä tieteelle uusi lajia että sukupuuttoon kuollut laji. Kuva: George O. Poinar Jr, Oregon State University.

Strychnos electri on samalla kertaa sekä tieteelle uusi laji että sukupuuttoon kuollut laji. Kuva: George O. Poinar Jr, Oregon State University.

Maapallon eläin- ja kasvikunnasta häviää lajeja ikiajoiksi ennen näkemättömään tahtiin ilmastomuutoksen ja muiden ihmisen toimesta aiheutettujen ympäristömuutosten kuten sademetsien hakkuiden ja vesien saastumisen seurauksena, mutta sukupuuttoon kuoleminen on perusteiltaan luonnollinen, elämään liittyvä ja aina liittynyt ilmiö. Vastapainoksi uusia, aikaisemmin ihmiselle tuntemattomia lajeja löydetään yhä jatkuvasti, ja osa näistä löydöksistä tehdään vasta ”jälkikäteen”, eliöiden jo hävittyä maapallolta. Yksi tällainen tieteellisesti mielenkiintoinen löydös on Karibianmerellä sijaitsevan saarivaltion, Dominikaanisen tasavallan trooppisista vuoristometsistä vuonna 1986 löydetty laji, joka on aivan ilmeisesti ollut erittäin myrkyllinen kukkakasvi.

Kaksi löydettyä kukkaa, joiden ominaisuuksiin uusi lajimääritys perustuu, ovat noin 10 millimetrin mittaisia ja muodotaan torvimaisia. Rakenteen perusteella kasvin löytäjä, yhdysvaltalaisen Oregonin valtionyliopiston professori George O. Poinar Jr. tulkitsi kasvin kuuluvan Gentianales-lahkoon ja tarkemmin strykniinipähkinäkasvit-heimoon (Loganiaceae) ja Strychnos-sukuun, jossa on pari sataa edelleen hengissä olevaa lajia. Vasta vuonna 2015 Poinar alkoi tutkia lähes kolme vuosikymmentä aikaisemmin keräämiään noin 500 näytettä, ja tarkennetun lajimäärityksen – ja varmistuksen sille että kyseessä on aikaisemmin tuntematon laji – teki Rutgers-yliopiston tutkija, tuohon kasvisukuun erikoistunut professori Lena Struwe, joka vertasi näytteitä tunnettuihin Strychnos-lajeihin.

Mielenkiintoiseksi uuden, Nature Plants -tiedelehdessä 15.2.2016 julkaisussa artikkelissa kuvatun lajilöydön tekee näytteen ikä. Erittäin hyväkuntoisina löydetyt kukat ovat säilyneet meripihkan sisällä 20–30 miljoonan vuoden ajan. Monet Strychnos-suvun kasvilajit ovat erittäin myrkyllisiä. Tunnetuimpia Gentianales-lahkoon (suomeksi katkeromaiset) kuuluvia kasveja ovat katkerot, matarat ja oleanterit. Tunnetuimpia ja tehokkaimpia tämän kasviryhmän edustajien myrkkyjä ovat tappavan tehokkaat strykniini ja kurare (Nature Plants, 16.2.2016; http://www.nature.com/articles/nplants20165

Mainokset