Avainsanat

, , , , , , , , ,

Salieri ja Mozart olivat aikakautensa arvostettuja ja keskenään kilpailevia säveltäjäsuuruuksia. 1800- ja 1900-luvun näytelmät ja Oscarvoittaja-elokuva ovat muokanneet käsityksiä parivaljakon viileistä, jopa vihamielisistä suhteista. Prahan musiikkimuseosta löytynyt sävellys osoittaa kaksikon tehneen myös musiikillista yhteistyötä.

Antonio Salieri ja Wolfgang Amadeus Mozart olivat aikakautensa arvostettuja ja keskenään kilpailevia säveltäjäsuuruuksia. 1800- ja 1900-luvun näytelmät ja Oscarvoittaja-elokuva ovat muokanneet käsityksiä parivaljakon viileistä, jopa vihamielisistä suhteista. Prahan musiikkimuseosta löytynyt sävellys osoittaa kaksikon tehneen myös musiikillista yhteistyötä.

Kahden 1700-luvun tunnetuimpiin säveltäjiin lukeutuvan mestarin, itävaltalaisen Wolfgang Amadeus Mozartin (1756–1791 ) ja italialaisen Antonio Salierin (1750–1825) keskinäisistä suhteista ja suorastaan vihamielisyydestä on lukuisia tunnettuja tarinoita, näytelmiä, ja suuren yleisön tietoisuuteen tämä monimutkainen draama tuli tšekkiläisen elokuvaohjaaja Milos Formanin vuonna 1984 valmistuneessa Amadeus-elokuvassa. Tarinoiden perusteella Mozartin ja Salierin välit olivat kireät, jopa vihamieliset. Vihanpidon uskotaan johtuneen siitä, että Itävallan hovisäveltäjäksi noussut Salieri olisi ollut sairaalloisen mustasukkainen lapsinerona maineeseen nousseen Mozartin lahjakkuudesta ja suosiosta. Tutkimus ei välttämättä tue näkemystä, jonka mukaan Salieri olisi toivonut Mozartin epäonnistumista ja jopa kuolemaa.

Kaksikolla oli ainakin ajoittain läheinen työsuhde, sillä Salierin ja Mozartin yhteinen teos, Lorenzo Da Ponten librettoon sävelletty musiikki löytyi Prahassa sijaitsevan, Tšekin kansallismuseoon kuuluvan musiikkimuseon varastosta. Sävellyksestä on kyllä ollut epämääräisiä tietoja ja arveluja kansainvälisessä kirjallisuudessa, mutta teos on ollut kadoksissa parisataa vuotta. Mozart asui ja työskenteli pitkiä aikoja Prahassa, joka kuului tuohon aikaan eurooppalaiseen suurvaltaan Itävaltaan.

Salierin ja Mozartin henkilökohtaisista väleistä ei ole suoria, asianosaisten itse kirjoittamia dokumentteja, ja yleisesti tunnettu käsitys vihanpidosta perustuu pääosin venäläisen kirjailijan Alexander Puskinin 1800-luvulla kirjoittamaan Mozart ja Salieri-näytelmään sekä samaa teemaa käsittelevään, brittikirjailija Peter Shafferin Amadeus-näytelmään vuodelta 1979. Puskinin näytelmä oli librettona myös Nikolai Rimski-Kosakovin (1844–1908) Mozart ja Salieri-oopperassa vuodelta 1897. Milos Formanin peräti 8 Oscar-palkintoa voittanut elokuva toistaa ja dramatisoi kahden säveltäjäsuuruuden ongelmallista ihmissuhdetta (ArtDaily, 12.2.2016; http://artdaily.com/news/85060/Joint-Amadeus-Mozart-and-Antonio-Salieri-composition-found-at-a-Czech-museum#.VsGO142e2pp

Mainokset