Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Haiden hyökkäyksissä menehtyi vuonna 2015 kuusi ihmistä.

Haiden hyökkäyksissä menehtyi vuonna 2015 kuusi ihmistä. Kuva: iclipart.com

Haikalojen ja ihmisten kohtaamiset molempien ollessa vedessä ovat aina vaarallisia. Voimakkaiden petokalojen hyökkäyksiä ihmisiä vastaan tapahtuu kaikilla lämpimillä merialueilla, eikä kuolonuhreistakaan voida välttyä. Vuosi 2015 oli tilastoissa tavallista vakavampi. Usein onnettomuudet johtuvat ihmisten uhkarohkeasta käyttäytymisestä enemmän kuin haiden määrän lisääntymisestä.

Maailmanlaajuisesti kattava tilastoa haiden hyökkäyksistä ihmisiä vastaan (International Shark Attack File) on pidetty vuodesta 1958 lähtien Floridan yliopiston johdolla. Vuonna 2015 tietoon tuli kaikkiaan 98 provosoimatonta (tapausta, jossa ihminen ei olisi tietoisesti antautunut vaaraan) haihyökkäystä, joiden seurauksena kuusi ihmistä menehtyi. Kaksi kuolonuhria haihyökkäykset aiheuttivat Reunionin saarivaltiossa Intian valtamerellä, ja yhden uhrin hyökkäykset vaativat Havaijilla (Yhdysvalloissa), Australiassa, Egyptissä sekä Uudessa Kaledoniassa. Eniten haihyökkäyksiä sattui Yhdysvalloissa, jossa tapauksia kirjattiin 59, näistä 30 Floridassa. Runsaasti haikohtaamisia oli myös Australiassa (18 tapausta) ja Etelä-Afrikassa (8 tapausta). Kanarian saaren rantavesillä sattui kaksi haihyökkäystä ihmistä vastaan.

Vuoden 2015 haihyökkäysten määrä on tilastoidun historian suurin. Aikaisempi maksimi kirjattiin vuonna 2000, jolloin haiden hyökkäyksiä oli 88. Haihyökkäysten määrän lisääntymistä tutkijat selittävät osin haiden yleistymisellä, mutta suurempi osuus lienee vapaa-ajanviettotapojen ja käyttäytymisen muutoksella. Tätä nykyä ihmiset viettävät entistä enemmän aikaa rannoilla ja erilaisten vesiurheilulajien ja -harrastusten parissa. Osansa vuoden 2015 haikohtaamisten lisäykseen on varmasti myös voimistuneella El Niño-ilmiöllä, jonka seurauksena lämpimän meriveden virtaukset ovat voimistuneet tavallista pohjoisempana. Tähän merivirtausten muutokseen voidaan yhdistää esimerkiksi hyvin poikkeuksellinen tapaus, jossa New Yorkin Long Islandin rannalla lainelautailija joutui hain hyökkäyksen kohteeksi.

International Shak Attack File 2015; http://www.flmnh.ufl.edu/fish/isaf/worldwide-summary/

Mainokset