Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Suojelutyössä mukana poliisi, armeija ja luonnonsuojeluorganisaatiot

Chotwan National Park -kansallispuisto on yksi uhanalaisen intiansarvikuonon ydinalueista. Kuva: Rovingturtle.com

Nepalin Chitwan National Park -kansallispuisto on yksi uhanalaisen intiansarvikuonon ydinalueista. Kuva: Rovingturtle.com

Maailman salametsästäjien listoilla halutuimpiin eläimiin lukeutuvat sarvikuonot selviytyivät Nepalissa ilman tappioita vuonna 2015, Himalajan vuoristovaltion metsäasioista vastaava ministeri Agni Sapkota julkisti Chitwan National Park -kansallispuistossa järjestetyssä juhlassa. Uhanalaisten sarvikuonojen kannalta myönteiseen vuoteen on suuria ansio Nepalin aktiivisilla toimilla. Vuoristovaltion poliisi, armeija sekä valtiolliset ja yksityiset luonnonsuojeluorganisaatiot ovat tehneet läheistä ja hyvin suunniteltua yhteistyötä jo vuosien ajan sarvikuonokannan turvaamiseksi. 2015 oli lähihistoriassa jo kolmas vuosi, jolloin yhtään sarvikuonon salakaatoa ei tehty Nepalissa. Edelliset yhtä positiiviset vuodet olivat 2011 ja 2013. Nepalin suojelutyön onnistumisen merkitystä korostaa laittoman sarvikuonometsästyksen yleistyminen Afrikassa.

Nepalissa tavattava alalaji, intiansarvikuono eli yksisarvinen sarvikuono (Rhinoceros unicornis) on kooltaan suurin sarvikuono, jonka kokonaiskanta maailmassa on kolmisen tuhatta yksilöä. Näistä 645 yksilöä elää Nepalissa. Tärkeimmällä lajin elinalueella Chitwanin kansallispuistossa tavataan valtaosa, 605 yksilöä. Osansa suojelutyön onnistumisessa on yhteistyö naapurimaan Intian kansa. Chitwanin kansallispuisto ja Intian puolella sijaitseva Kazirangan kansallispuisto ovat tärkeimmät intiansarvikuonon ydinalueet. Kazirangassa salametsästäjät ovat tosin tiukentuneesta valvonnasta huolimatta onnistuneet tappamaan sarvikuonoja vuosittain.

Intiansarvikuonon kanta metsästettiin edellisillä vuosikymmenillä lähes sukupuuttoon, mutta lakisääteisten rauhoitusten, kansallispuistojen sekä tiukentuneen valvonnan ja koventuneiden rangaistusten ansiosta kanta on voimistunut nopeasti (Repùblica, 7.2.2016;

http://www.myrepublica.com/society/story/36559/nepal-once-again-celebrates-zero-rhino-poaching-year.html

Mainokset