Avainsanat

, , , , , , ,

Rintasyövän uusiutumisriskin arvioinnissa voidaan tulevaisuudessa saada tärkeää tietoa jo paljon ennen kuin muilla keinoilla havaittavia muutoksia ilmaantuu. Kuva: iclipart.com

Rintasyövän uusiutumisriskin arvioinnissa voidaan tulevaisuudessa saada tärkeää tietoa jopa 8 kuukautta ennen kuin muilla keinoilla havaittavia muutoksia ilmaantuu. Kuva: iclipart.com

Naisten yleisimmän syöpäsairauden, rintasyövän hoitotulokset ovat nykyisin hyvin lupaavia, etenkin jos sairaus on havaittu jo kasvaimen aikaisessa kehittymisvaiheessa. Tehokkaan hoidon ansiosta rintasyöpä ei ole läheskään niin kohtalokas kuin vuosikymmeniä sitten. Hyvistä hoitotuloksista huolimatta osalle syövästä parantuneiksi todetuista potilaista tauti uusiutuu. Tällaiset tapaukset saatetaan tulevaisuudessa pystyä havaitsemaan hyvissä ajoin, jo paljon ennen kuin syöpäkasvain alkaa kehittyä. Ennakoivan hoidon mahdollistavaan tietoon voidaan päästä uudenlaisen verikoemenetelmän ansiosta.

Lontoolaisen Institute of Cancer Research -tutkimuslaitoksen sekä Royal Marsden Hospital -sairaalan toteuttamassa tutkimuksessa syöpäkasvaimen DNA voitiin osoittaa rintasyövästä parantuneiden naisten verinäytteistä jopa kahdeksan kuukautta ennen kasvaimen näkyvää kehittymistä. Testissä positiivisen (eli syöpäkasvaimen esiintymistä ennustavan) tuloksen antaneilla naisilla rintasyövän uusiutuminen oli 12 kertaa todennäköisempää kuin niillä syövästä parantuneilla, joiden verinäytteet antoivat negatiivisen tuloksen.

Tohtori Nicholas Turnerin johdolla Science Translational Medicine -lääkärilehdessä julkaisu tutkimus perustuu verinäytteisiin, jotka oli otettu rintasyöpään sairastuneilla ja kemo- sekä sädehoitoa saaneilla naisilla sekä syöpäkasvaimen DNA-näytteistä että naisen veren DNA-näytteistä. Hoidon – ja syöpäkasvaimen häviämisen – jälkeen naisten verinäytteitä analysoitiin kuuden kuukauden välein. Varoittavan koetuloksen ilmaannuttua naisille voidaan aloittaa ennakoiva hoito jo ennen kuin uusiutuvaan syöpäkasvaimeen johtavat solujen mutaatiot ehtivät kehittyä (http://stm.sciencemag.org/content/7/302/302ra133

Mainokset