Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Sukupuuton partaalta pelastettuja meksikonsusia oli vuonna 2015 kaikkiaan 110 yksilöä. Nykykannan vahvuuden laskenta jouduttiin keskeyttämään odottamattomein kuolemantapausten takia. Kuva: Endangeredwolfcenter.org

Sukupuuton partaalta pelastettuja meksikonsusia oli vuonna 2015 kaikkiaan 110 yksilöä. Nykykannan vahvuuden laskenta jouduttiin keskeyttämään odottamattomien kuolemantapausten takia. Kuva: Endangeredwolfcenter.org

Yhdysvaltain eteläosissa tavattava meksikonsusi (Canis lupus baileyi) – tutun harmaasuden (Canis lupus) harvinainen alalaji oli aikoinaan jo sukupuuton partaalla, kunnes viimeisten luonnosta kiinni otettujen yksilöjen tarhatuista jälkeläisistä saatiin vuonna 1998 luoduksi uusi, elinvoimainen kanta Arizonan ja New Mexicon osavaltioihin. Vuoden 2015 laskennassa näitä uhanalaisiksi luokiteltuja ja lain nojalla suojeltuja petoja oli 110 yksilöä. Meksikonsuden kanta lasketaan vuosittain, mutta uusin arviointi jouduttiin keskeyttämään, kun kaksi tainnutusnuolilla nukutettua yksilöä kuoli.

Vuosittaisessa laskennassa osa meksikonsusista nukutetaan helikopterista ammutuilla tainnutusnuolilla, jotta eläimet voidaan varustaa seurantapannoilla, ja samalla sudet rokotetaan ja lääkitään loisia vastaan. Mutta tammikuun 2016 lopulla laskentaan joutuminen koitui kohtalokkaaksi kahdelle naarassudelle. Toinen susi kuoli välittömästi tainnutusnuolen osuttua, ja toinen menehtyi pari päivää kiinnioton ja käsittelyn jälkeen.

Yhdysvaltain liittovaltion riistaviranomaisen (US Fish and Wildlife Service) ja osavaltioiden riistaviranomaisten yhteisessä laskentaoperaatiossa käytettiin nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin samoja menetelmiä ja samoja nukutusaineita, eikä aikaisemmin ole havaittu mitään ongelmia. Vuoden 2016 laskennassa oli ennen kahden suden kuolemantapauksia ehditty nukuttaa, pannoittaa ja vapauttaa jo 13 sutta. Uuden laskennan kuolonuhrien menehtymisen syy selvitetään ruumiinavauksissa, ja laskenta keskeytettiin ainakin toistaiseksi.

Laskijoiden käsiin kuolleet yksilöt ovat vakava takaisku muutenkin harvalukuiselle – ja viime aikoina erityisen pahoin salametsästyksestä kärsineelle meksikonsusikannalle. Vuoden kuluessa viranomaisten tietoon on tullut ainakin 15 salakaatoa. Uhanalaisen lajin kanta saattaa silti säilyä entisen vahvuisena, sillä keväällä 2015 sudet saivat runsaasti pentuja (USA Today, 2.2.2016; http://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2016/02/02/endangered-wolf-counts-suspended-animals-die/79727720/

 

Mainokset