Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Koulutetut kotkat sieppaavat lennokin ilmasta, toimien juuri siten kuin petolintu käyttäytyy normaalissa saalistuksessaan. Pienten lennokkien potkurien ei todettu vahingoittavan linnun jalkoja tai kynsiä. Kuva: Ductch Police.

Koulutetut kotkat sieppaavat lennokin ilmasta, toimien juuri siten kuin petolintu käyttäytyy normaalissa saalistuksessaan. Pienten lennokkien potkurien ei todettu vahingoittavan linnun jalkoja tai kynsiä. Kuva: Dutch Police.

Nopeasti yleistynyt lennokkien käyttö on aiheuttanut useita ”läheltä piti” -vaaratilanteita lentoliikenteessä sekä yleisötilaisuuksissa, ja siksi monissa maissa näiden laitteiden käyttöä on rajoitettu, ja lisäksi yksityisten laitteiden omistajien on rekisteröitävä lennokkinsa. Viranomaisten määräykset ja toimenpiteet eivät kuitenkaan riitä, ja valitettavasti aina löytyy lakien rikkojia – myös lennokkien lennättäjissä. Alankomaissa valtiollinen poliisi testaa menetelmiä laittomien lennokkien saamiseksi pois taivaalta.

Mahdollisena keinona on lennokkien ohjaussignaalien kaappaaminen ja laitteiden pakottaminen alas. Pehmeän teknologian keinona poliisivoimat testaa suurikokoisten petolintujen kouluttamista ”saalistamaan” luvattomia lennokkeja. Tehtävään erikoistuneen Guard From Above -firman johdolla ainakin maakotkia ja valkopäämerikotkia on hyvällä menestyksellä koulutettu sieppaamaan lennossa olevia kevyitä lennokkeja ja tuomaan laitteet maahan.

Koulutuksessa petolinnut totutetaan mieltämään lennokit luontaisiksi saaliseläimiksi, joiden ilmasta sieppaamisessa kotkat ovat taitavia. Kotkien jalat ja kynnet ovat niin vahvoja, etteivät ainakaan pienten lennokkien pyörivät potkurit niitä vahingoita. Testeissä kehitellään myös suojia, joilla petolintujen jalkoja voidaan suojata potkurien voimaa vastaan (Uutistoimisto Reuters, 2.2.2016; http://uk.reuters.com/article/us-dutch-police-drones-idUKKCN0VB136

Hollannin poliisin alkuperäinen YouTube -video, © Politie 2016; https://www.youtube.com/watch?v=HifO-ebmE1s

Mainokset