Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Tutkimusrahoituksen ja tutkintojen määrien kasvu selvästi muita suurempia

Kiinan tiede, tutkimus ja koulutus kukoistavat kaikilla tasoilla – alakoulusta avaruuteen. Kuva: Channel G&E News.

Kiinan tiede, tutkimus ja koulutus kukoistavat kaikilla tasoilla – alakoulusta avaruuteen. Kuva: Channel G&E News.

Kiina on panostanut reilun vuosikymmenen ajan tieteellisen tutkimuksen ja tuotekehityksen rahoitukseen huomattavasti enemmän kuin useimmat muut maat, mukaan lukien alan ehdoton ykkösvaltio Yhdysvallat. Uusimman tilaston mukaan Itä- ja Kaakkois-Aasian osuus koko mailman tiedeyhteisön panostuksista luonnontieteelliseen ja tekniseen tutkimukseen on jo 40 prosenttia. Kiinan osuus tästä panostuksesta on hallitseva.

Yhdysvaltain Kansallisen tiedeneuvoston (US National Science Board; NSB) mukaan Kiina kasvatti tieteen ja tutkimuksen rahoitustaan keskimäärin 19.5 prosentilla vuodessa välillä 2003–2013. Tämä satsaus ylittää reilusti länsimaiden vastaavat panostukset. Uusimman, NSB:n vuoden 2016 tilaston mukaan Yhdysvallat on edelleen suurin luonnontieteiden ja tekniikan rahoittaja, jonka osuus koko maailman tämän sektorin panostuksista on 26 prosenttia. Kiina on nopealla kirillään noussut jo toiseksi, ja sen osuus koko tutkimusrahoituksesta on 20 prosenttia.

Painopiste luonnontieteissä ja teknologiassa

Suurten rahoituspanostusten ansiosta kiinalaisten opiskelijoiden osuus koko maailman korkeakoulututkintojen suorittajista on noussut nopeammin kuin johtavissa länsimaissa. Vuosien 2000 ja 2012 välillä akateemisten loppututkintojen määrä kasvoi nelinkertaiseksi. Suurimmat taloudelliset satsaukset Kiina kohdistaa luonnontieteisiin ja teknologiaan, ja näillä sektorien loppututkintojen osuus kaiksita kiinalaisista tutkinnoista on 49 prosenttia, kun vastaava osuus esimerkiksi Yhdysvalloissa on 33 prosenttia. Kiinan tiede- ja tekniikkatutkintojen määrä on jo suurempi kuin yhdelläkään muulla valtiolla maailmassa.

Vuonna 2012 (viimeisin vertailukelpoinen koko mailmaa koskeva tilasto) kiinalaisten osuus kaikista luonnontieteen ja tekniikan tutkinnoista oli 23 prosenttia, kun Euroopan unionin osuus oli 12 prosenttia ja Yhdysvaltain osuus oli 9 prosenttia.

Korkeimman tason eli tohtorintutkintoja Yhdysvallat sen sijaan tuottaa luonnontieteen ja tekniikan sektorerilla edelleen enemmän kuin mikään muu valtio maailmassa. Samoin arvostetuimmissa tieteellisissä julkaisuissa ilmestyvissä artikkeleissa yhdysvaltalaistutkijoiden osuus on suurempi kuin millään muulla maalla (ChemistryWorld, 26.1.2016; http://www.rsc.org/chemistryworld/2016/01/china-asia-science-enterprise-challenging-us

 

Mainokset